Zupa jarzynowa z klopsami i szczypiorkiem
Składniki
- “Zupa jarzynowa” Proste Historie,
- 350 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki bułki tartej,
- 1 łyżka mąki,
- 1 mała cebuli,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz,
- 3 łyżki oleju słonecznikowego,
- 100 ml śmietany,
- 1 czubata łyżeczka mąki,
- 1 łyżka musztardy Dijon,
- 2 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku.
Sposób przygotowania
- 350 g mielonego mięsa wieprzowego wymieszaj z 1 jajkiem, 2 łyżeczkami bułki tartej, 1 łyżka mąki, drobno posiekaną 1 małą cebulą i 1 łyżką posiekanego szczypiorku.
- Dopraw solą, pieprzem i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Rozgrzej 3 łyżki oleju słonecznikowego i obsmaż kotlety na złoto ze wszystkich stron.
- Odstaw.
- Przygotuj “Zupę jarzynową” Proste Historie zgodnie z przepisem.
- Dodaj klopsy i dodatkowe 200 ml bulionu.
- Pozostaw na 8 minut na ogniu.
- 100 ml śmietany wymieszaj z 1 czubatą łyżeczką mąki, 1 łyżką musztardy Dijon i 2 łyżkami posiekanego drobnego szczypiorku.
- Dodaj do zupy, delikatnie wymieszaj, zagotuj i wyłącz.
- Zupę serwujemy najlepiej z chrupiącym pieczywem.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Zupa jarzynowa z dorszem
Do gotującej się zupy dodaj dorsza, pastę paprykową i śmietanę
Zupa jarzynowa z klopsami i szczypiorkiem
Usmażone klopsy dodaj do gotującej się zupy, dodaj musztardę i szczypiorek