Mielone Mięso z Indyka z Groszkiem i Marchewką
Składniki
- 450 gramów mieszanki mrożonych marchewek i groszku
- 500 gramów mielonego mięsa z indyka
- 1 duża cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki sosu sojowego
- Świeże zioła do dekoracji (np. pietruszka), opcjonalnie
Sposób przygotowania
Czas przygotowania:
- Przygotowanie: 15 minut
- Gotowanie: 20 minut
- Całkowity czas: 35 minut
Instrukcje:
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
- Dodaj mielone mięso z indyka do patelni i smaż, aż stanie się brązowe. Dodaj paprykę, tymianek, sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszaj.
- Dodaj mrożone warzywa i sos sojowy do patelni, mieszaj, aż warzywa się podgrzeją.
- Podawaj na ciepło, posypane świeżymi ziołami.
Składniki odżywcze
- Kalorie: 280 kcal
- Tłuszcz: 12g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3g)
- Węglowodany: 15g (w tym błonnik: 4g, cukry: 5g)
- Białko: 27g
- Sód: 460mg