Smażony Ryż z Szynką, Groszkiem i Marchewką

Składniki

  • 450 gramów mieszanki mrożonych marchewek i groszku
  • 200 gramów szynki, pokrojonej w kostkę
  • 3 szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej z dnia poprzedniego)
  • 1 duża cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 jajka, rozbite
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • Świeże zioła do dekoracji (np. szczypiorek), opcjonalnie

Sposób przygotowania

Czas przygotowania:

  • Przygotowanie: 15 minut
  • Gotowanie: 15 minut
  • Całkowity czas: 30 minut

Instrukcje:

  1. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej roślinny, dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
  2. Dodaj szynkę do patelni i smaż, aż się zarumieni. Następnie dodaj mrożone warzywa i smaż, aż warzywa się podgrzeją.
  3. Dodaj ugotowany ryż do patelni i dobrze wymieszaj. Dodaj sos sojowy i wymieszaj ponownie.
  4. Zrób miejsce na patelni i wbij jajka. Smaż, aż jajka będą częściowo ścięte, a następnie wymieszaj je z resztą składników na patelni.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Podawaj smażony ryż na ciepło, posypany świeżymi ziołami.

Składniki odżywcze

  • Kalorie: 450 kcal
  • Tłuszcz: 15g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3g)
  • Węglowodany: 56g (w tym błonnik: 4g, cukry: 5g)
  • Białko: 20g
  • Sód: 850mg

MARCHEWKA z groszkiem
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Dopełnij to danie

          Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu