Smażony Ryż z Szynką, Groszkiem i Marchewką
Składniki
- 450 gramów mieszanki mrożonych marchewek i groszku
- 200 gramów szynki, pokrojonej w kostkę
- 3 szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej z dnia poprzedniego)
- 1 duża cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 jajka, rozbite
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- Świeże zioła do dekoracji (np. szczypiorek), opcjonalnie
Sposób przygotowania
Czas przygotowania:
- Przygotowanie: 15 minut
- Gotowanie: 15 minut
- Całkowity czas: 30 minut
Instrukcje:
- Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej roślinny, dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
- Dodaj szynkę do patelni i smaż, aż się zarumieni. Następnie dodaj mrożone warzywa i smaż, aż warzywa się podgrzeją.
- Dodaj ugotowany ryż do patelni i dobrze wymieszaj. Dodaj sos sojowy i wymieszaj ponownie.
- Zrób miejsce na patelni i wbij jajka. Smaż, aż jajka będą częściowo ścięte, a następnie wymieszaj je z resztą składników na patelni.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj smażony ryż na ciepło, posypany świeżymi ziołami.
Składniki odżywcze
- Kalorie: 450 kcal
- Tłuszcz: 15g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3g)
- Węglowodany: 56g (w tym błonnik: 4g, cukry: 5g)
- Białko: 20g
- Sód: 850mg