Pikantne Spaghetti z Groszkiem i Marchewką
Składniki
- 450 gramów mieszanki mrożonych marchewek i groszku
- 400 gramów spaghetti
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 1 czerwona papryka chili, drobno pokrojona
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 50 gramów startego parmezanu
- Świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki), opcjonalnie
Sposób przygotowania
Czas przygotowania:
- Przygotowanie: 10 minut
- Gotowanie: 20 minut
- Całkowity czas: 30 minut
Instrukcje:
- W dużym garnku ugotuj spaghetti według instrukcji na opakowaniu.
- W międzyczasie, na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czosnek i chili, smaż do zeszklenia.
- Dodaj mrożone warzywa do patelni, smaż przez 5 minut.
- Dodaj bulion warzywny do patelni, gotuj na średnim ogniu przez kolejne 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Odcedź ugotowane spaghetti i dodaj do patelni z warzywami, dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj spaghetti posypane startym parmezanem i świeżymi ziołami.
Składniki odżywcze
- Kalorie: 450 kcal
- Tłuszcz: 10g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3g)
- Węglowodany: 72g (w tym błonnik: 7g, cukry: 7g)
- Białko: 15g
- Sód: 400mg