Pikantne Spaghetti z Groszkiem i Marchewką

Składniki

  • 450 gramów mieszanki mrożonych marchewek i groszku
  • 400 gramów spaghetti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 czerwona papryka chili, drobno pokrojona
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 50 gramów startego parmezanu
  • Świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki), opcjonalnie

Sposób przygotowania

Czas przygotowania:

  • Przygotowanie: 10 minut
  • Gotowanie: 20 minut
  • Całkowity czas: 30 minut

Instrukcje:

 

  1. W dużym garnku ugotuj spaghetti według instrukcji na opakowaniu.
  2. W międzyczasie, na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czosnek i chili, smaż do zeszklenia.
  3. Dodaj mrożone warzywa do patelni, smaż przez 5 minut.
  4. Dodaj bulion warzywny do patelni, gotuj na średnim ogniu przez kolejne 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
  5. Odcedź ugotowane spaghetti i dodaj do patelni z warzywami, dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Podawaj spaghetti posypane startym parmezanem i świeżymi ziołami.

Składniki odżywcze

  • Kalorie: 450 kcal
  • Tłuszcz: 10g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3g)
  • Węglowodany: 72g (w tym błonnik: 7g, cukry: 7g)
  • Białko: 15g
  • Sód: 400mg

MARCHEWKA z groszkiem
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Dopełnij to danie

          Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu