Śledzie w piklowanych warzywach
Śledzie w piklowanych warzywach to przekąska o wyrazistym smaku, idealna na co dzień, w przewie w pracy, na kolację oraz jako dodatek serwowany podczas spotkania w gronie przyjaciół.
Najlepiej smakuje ze świeżym, ciemnym pieczywem, można też podawać śledzie w piklowanych warzywach jako dodatek do mini kanapek serwowanych podczas przyjęcia.
Przygotowanie potrawy zajmuje około godziny, dlatego jeśli chcemy zachwycić gości smakiem śledzików z piklowanymi warzywami, zarezerwujmy sobie odpowiednią ilość czasu na przyrządzenie tej oryginalnej przekąski. Mrożoną „Włoszczyznę”, którą wykorzystujemy do przygotowania tego dania możemy też użyć do innych dań z dodatkiem ryby – idealnie podkreśla smak tego rodzaju potraw.
Składniki
- “Włoszczyzna cięta” Proste Historie,
- 3 łyżki oleju,
- 1/2 łyżki ziarenek gorczycy,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 śledź,
- 200 ml wody,
- 15 ml octu jabłkowego lub winnego białego,
- 80 g cukru,
- 3 liście laurowe.
Sposób przygotowania
- Na duża patelnię wlej 3 łyżki oleju. Bardzo mocno go rozgrzej.
- Dodaj ½ łyżki ziarenek gorczycy i cienko pokrojone plasterki 2 ząbków czosnku.
- Wrzuć zamrożoną “Włoszczyznę” Proste Historie i pozwól jej się lekko obsmażyć (wystarczy 5 minut).
- W małym garnuszku zagotuj 200 ml wody z 15 ml octu jabłkowego lub winnego białego, 80 g cukru, 3 liście laurowe.
- Zagotuj całość dopóki cukier się nie rozpuści, następnie lekko wystudź.
- Zalej wywarem warzywa i odstaw na co najmniej godzinę.
- Pokrój śledzia w mniejsze kawałki (poprzekładają marynowaną włoszczyzną) i odstaw na godzinę.
- Serwuj z ciemnym chlebem.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Barszcz biały z warzywami
Na talerzu ułożyć porcję warzyw, kiełbasy i cząstki jajka, zalej gorącym białym barszczem.
Zupa jarzynowa na bogato
Ugotuj wywar na wędzonym kawałku boczku, dodaj kaszy mazurskiej i obrany bób.