Wiosenne Risotto z Groszkiem i Marchewką

Składniki

  • 450 gramów mieszanki mrożonych marchewek i groszku
  • 200 gramów ryżu do risotto (np. Arborio)
  • 1 duża cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 50 gramów parmezanu, startego
  • Świeże zioła do dekoracji (np. pietruszka), opcjonalnie

Sposób przygotowania

Czas przygotowania:

 

  • Przygotowanie: 15 minut
  • Gotowanie: 30 minut
  • Całkowity czas: 45 minut

 

Instrukcje:

 

  1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
  2. Dodaj ugotowany ryż do patelni.
  3. Dodaj do patelni bulion warzywny, jedną szklankę na raz, mieszaj, aż risotto wchłonie bulion. Powtarzaj ten krok, aż skończy się bulion i risotto będzie miękkie.
  4. Dodaj mrożone warzywa do risotto, mieszaj, aż się podgrzeją.
  5. Dodaj parmezan, sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszaj.
  6. Podawaj risotto na ciepło, posypane świeżymi ziołami.

Składniki odżywcze

  • Kalorie: 370 kcal
  • Tłuszcz: 12g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3.5g)
  • Węglowodany: 53g (w tym błonnik: 5g, cukry: 6g)
  • Białko: 11g
  • Sód: 350mg

MARCHEWKA z groszkiem
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Dopełnij to danie

          Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu