Sałatka z Makaronu, Groszku i Marchewki

Składniki

  • 450 gramów mieszanki mrożonych marchewek i groszku
  • 200 gramów makaronu (np. świderki, penne)
  • 1 duża cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Świeże zioła do dekoracji (np. pietruszka, koperek), opcjonalnie

Sposób przygotowania

Czas przygotowania:

  • Przygotowanie: 15 minut
  • Gotowanie: 10 minut
  • Całkowity czas: 25 minut

Instrukcje:

 

  1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodaj mrożone warzywa do wrzącej wody. Odcedź i odłóż na bok.
  2. W międzyczasie, na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
  3. W miseczce połącz ocet winny, musztardę dijon, jogurt, sól i pieprz, dobrze wymieszaj tworząc sos.
  4. W dużej misce połącz makaron, warzywa, cebulę, czosnek i sos. Wymieszaj, aż wszystko będzie dobrze pokryte sosem.
  5. Posyp sałatkę świeżymi ziołami i podawaj.

Składniki odżywcze

  • Kalorie: 320 kcal
  • Tłuszcz: 8g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1.5g)
  • Węglowodany: 54g (w tym błonnik: 5g, cukry: 5g)
  • Białko: 11g
  • Sód: 150mg

MARCHEWKA z groszkiem
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Dopełnij to danie

          Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu