Frytki Carne Asada

Składniki

– 450 gramów mrożonych frytek

– 300 gramów steku wołowego (na Carne Asada)

– Sól i pieprz do smaku

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 1 filiżanka tartego sera cheddar

– 1/2 szklanki guacamole

– 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

– 1/2 szklanki pico de gallo

– 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry

Marynata do Carne Asada:

– 2 ząbki czosnku

– Sok z 1 limonki

– 1/2 łyżeczki mielonego kminku

– 1/2 łyżeczki chili

– 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  • Zacznij od przygotowania marynaty do Carne Asada. W misce wymieszaj czosnek, sok z limonki, kminek, chili w proszku i oliwę z oliwek. Dopraw stek solą i pieprzem, a następnie marynuj go w mieszance przez co najmniej 1 godzinę lub przez noc, jeśli pozwala na to czas.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury wskazanej na opakowaniu mrożonych frytek. Upiecz frytki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • W międzyczasie podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu. Dodaj zamarynowany stek i smaż przez 3-4 minuty z każdej strony lub do momentu, aż będzie gotowy według twoich upodobań. Po ugotowaniu odstaw na kilka minut przed pokrojeniem go w cienkie paski.
  • Gdy frytki będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i posyp rozdrobnionym serem cheddar. Ponownie włóż je do piekarnika, aż ser się rozpuści.
  • Ułóż na frytkach pokrojone Carne Asada, a następnie dodaj guacamole, kwaśną śmietanę, pico de gallo i świeżą kolendrę.
  • Podawaj natychmiast na gorąco.

Czas przygotowania:

 

  • Przygotowania: 15 minut
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Całkowity czas: 45 minut (plus czas marynowania)

Składniki odżywcze

– Kalorie: 700

– Tłuszcz całkowity: 40 g

– Tłuszcz nasycony: 13g

– Cholesterol: 90 mg

– Sód: 1100mg

– Węglowodany ogółem: 60g

– Błonnik: 5g

– Cukry: 3g

– Białko: 30g

FRYTKI CIENKIE do piekarnika
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu