Frytki po grecku

Składniki

– 450 gramów mrożonych frytek

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 1 łyżeczka suszonego oregano

– Sól i pieprz do smaku

– Sok z połowy cytryny

– 100 gramów sera feta, tartego

– 1 mała czerwona cebula, pokrojona w kostkę

– 2 świeże pomidory, pokrojone w kostkę

– 1/2 szklanki oliwek Kalamata, drylowanych i pokrojonych w plasterki

– 2 łyżki świeżej pietruszki, mielonej

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik zgodnie z instrukcją na opakowaniu mrożonych frytek.
  • Rozłóż frytki równomiernie na dużej blasze do pieczenia i piecz zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż będą chrupiące i złotobrązowe.
  • Podczas gdy frytki się pieką, wymieszaj w misce pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, pokrojone w kostkę pomidory i pokrojone w plasterki oliwki.
  • Gdy frytki będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Posyp frytki suszonym oregano i dopraw solą i pieprzem do smaku. Delikatnie wymieszaj.
  • Równomiernie posyp frytki tartym serem feta.
  • Rozłóż cebulę, pomidory i mieszankę oliwek na wierzchu frytek.
  • Włóż frytki z powrotem do piekarnika i piecz przez dodatkowe 5 minut lub do momentu, aż ser feta zacznie się topić.
  • Wyjmij z piekarnika i udekoruj mieloną świeżą pietruszką.
  • Podawaj greckie frytki natychmiast, gdy są gorące i ciesz się ich smakiem!

Czas przygotowania:

  • Przygotowania: 15 minut
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Całkowity czas: 45 minut

Składniki odżywcze

– Kalorie: 500

– Tłuszcz całkowity: 20 g

– Tłuszcz nasycony: 6g

– Cholesterol: 25 mg

– Sód: 600mg

– Węglowodany ogółem: 65g

– Błonnik: 5g

– Cukry: 4g

– Białko: 10g

FRYTKI CIENKIE do piekarnika
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu