Frytki po filadelfijsku

Składniki

– 450 gramów mrożonych frytek

– 1/2 kilograma cienko pokrojonego steku

– 1 łyżka oleju roślinnego

– 1 mała cebula, drobno pokrojona

– 1 mała papryka, drobno pokrojona

– Sól i czarny pieprz do smaku

– 2 filiżanki tartego sera provolone

– Posiekana świeża pietruszka do dekoracji

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury wskazanej na opakowaniu mrożonych frytek. Rozłóż frytki na dużej blasze do pieczenia w jednej warstwie. Piecz frytki zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  • Podczas gdy frytki się pieką, rozgrzej olej roślinny na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cienko pokrojony stek i smaż, aż się zrumieni. Powinno to zająć około 5-7 minut.
  • Dodaj cienko pokrojoną cebulę i paprykę na patelnię ze stekiem. Dopraw wszystko solą i czarnym pieprzem do smaku. Smaż przez kolejne 5-7 minut lub do momentu, aż warzywa zmiękną.
  • Gdy frytki będą gotowe, wyjmij je z piekarnika, ale pozostaw go włączony. Rozłóż stek i mieszankę warzyw równomiernie na frytkach. Posyp tartym serem provolone.
  • Ponownie włóż blachę do piekarnika i piecz przez kolejne 5 minut lub do momentu, aż ser się roztopi.
  • Wyjmij frytki z piekarnika i udekoruj świeżą natką pietruszki.
  • Podawaj natychmiast na gorąco.

 

Czas przygotowania:

  • Przygotowania: 15 minut
  • Czas gotowania: 30-35 minut
  • Całkowity czas: 45-50 minut

 

Składniki odżywcze

– Kalorie: 650

– Tłuszcz całkowity: 40 g

– Tłuszcz nasycony: 15g

– Cholesterol: 100 mg

– Sód: 800mg

– Węglowodany ogółem: 40g

– Błonnik: 4g

– Cukry: 2g

– Białko: 35g

FRYTKI CIENKIE do piekarnika
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Dopełnij to danie

          Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu