Tarta z karmelizowaną marchewką i cebulą
Składniki
Na nadzienie:
- 450 gramów mrożonych marchewek, rozmrożonych i pokrojonych w cienkie plasterki
- 2 duże cebule, cienko pokrojone
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka świeżych liści tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego tymianku)
- 100 gramów koziego sera, pokruszonego (opcjonalnie)
Ciasto:
- 1 arkusz ciasta francuskiego, rozmrożony
- 1 jajko (do rozbełtania)
Sposób przygotowania
Przewidywany czas przygotowania:
- Przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 50-60 minut
- Całkowity czas: 70-80 minut
Instrukcje:
- Przygotuj warzywa: Na dużej patelni na średnim ogniu dodaj oliwę z oliwek i masło. Dodaj cebulę i smaż przez 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękka i złocista. Dodaj marchew, brązowy cukier, ocet balsamiczny, sól, pieprz i tymianek. Kontynuuj gotowanie przez 15-20 minut, aż marchew będzie miękka i skarmelizowana. Zdejmij z ognia i lekko ostudź.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C
- Przygotuj ciasto: Rozwałkuj ciasto francuskie na posypanej mąką powierzchni w prostokąt pasujący do formy do tarty. Ostrożnie wyłóż formę ciastem, wciskając je w rogi. Odetnij nadmiar ciasta.
- Dodaj nadzienie: Rozłóż karmelizowaną marchewkę i cebulę równomiernie na cieście. Pokrusz kozi ser na wierzchu.
- Przygotuj masę jajeczną: Ubij jajko z łyżką wody i posmaruj brzegi ciasta.
- Upiecz tartę: Umieść tartę w rozgrzanym piekarniku i piecz przez 20-25 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie napuszone i złotobrązowe.
- Pozostaw tartę do ostygnięcia na kilka minut przed pokrojeniem. Podawaj na ciepło.
Składniki odżywcze
- Kalorie: 340
- Tłuszcz całkowity: 20 g
- Tłuszcz nasycony: 6g
- Cholesterol: 40 mg
- Sód: 270mg
- Węglowodany ogółem: 33g
- Błonnik: 4g
- Cukry: 9g
- Białko: 7g