Dip marchewkowy

Składniki

  • 450 gramów mrożonej marchwi, rozmrożonej
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1/2 szklanki migdałów
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku, mielone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, plus dodatkowe do pieczenia
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki świeżych ziół (takich jak pietruszka, kolendra lub koperek), posiekanych

Sposób przygotowania

Przewidywany czas przygotowania:

  • Przygotowania: 10 minut
  • Czas gotowania: 25 minut
  • Całkowity czas: 35 minut

Instrukcje:

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Wymieszaj rozmrożone marchewki z odrobiną oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Rozłóż na blasze do pieczenia i piecz przez 20-25 minut lub do miękkości i lekkiego zrumienienia.
  • Podczas gdy marchewki się pieką, upraż migdały na suchej patelni na średnim ogniu przez 3-4 minuty lub do uzyskania aromatu. Odstaw do ostygnięcia, a następnie grubo posiekaj.
  • W robocie kuchennym połącz pieczoną marchewkę, ciecierzycę, prażone migdały, sok z cytryny, czosnek, 2 łyżki oliwy z oliwek, wędzoną paprykę, kminek, sól i pieprz. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, dodając wodę w razie potrzeby.
  • Dodaj posiekane zioła i zmiksuj kilka razy.
  • Spróbuj dipu i w razie potrzeby dostosuj przyprawy.
  • Podawaj dip marchewkowy w temperaturze pokojowej z krakersami, pieczywem lub pokrojonymi warzywami.

 

Składniki odżywcze

  • Kalorie: 150
  • Tłuszcz ogółem: 8 g
  • Tłuszcz nasycony: 1g
  • Cholesterol: 0mg
  • Sód: 200mg
  • Węglowodany ogółem: 17g
  • Błonnik: 5g
  • Cukry: 4g
  • Białko: 5g

Słodka MARCHEWKA
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Dopełnij to danie

          Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu