Gnocchi marchewkowe
Składniki
- 450 gramów mrożonej marchwi
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i biały pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 duże jajko
- 1 do 1,5 szklanki mąki
- 4 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, rozdrobnione
- Świeże zioła (takie jak tymianek lub pietruszka), drobno posiekane
- 1/4 szklanki pokruszonych pistacji
- Tarty ser (np. parmezan)
Sposób przygotowania
- W średnim garnku na średnim ogniu połącz marchewki, olej, sól, kolendrę, biały pieprz i wodę. Doprowadź do wrzenia i gotuj, pod przykryciem i mieszając od czasu do czasu, aż marchewki będą całkowicie miękkie, a woda całkowicie odparuje, około 18 minut.
- Zetrzyj marchewki na gładką masę i lekko ostudź.
- Ubij śmietanę i jajko na gładką masę. Stopniowo dodawaj mąkę, aż powstanie miękkie ciasto. Delikatnie ugniataj w kulę, a następnie przykryj i odstaw na 30 minut.
- Na posypanej mąką powierzchni podziel ciasto na 4 części, a następnie pokrój każdy kawałek na 5 pasków. Delikatnie zwiń każdy pasek w długi wałek o średnicy około 1 cm. Pokrój każdy wałek na kawałki o średnicy 1 cm cala i umieść na lekko posypanej mąką blasze do pieczenia.
- W garnku z wrzącą osoloną wodą gotuj gnocchi partiami, aż wypłyną na wierzch, około 3 minut. Odcedź.
- Na dużej patelni na średnim ogniu rozpuść masło. Dodaj czosnek, zioła i pokruszone pistacje. Gotuj, ciągle mieszając, aż do uzyskania aromatu (30 sekund).
- Dodaj ugotowane gnocchi, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż czosnek nabierze złotego koloru, 3 do 4 minut.
- Przed podaniem udekoruj serem.
Czas przygotowania:
- Przygotowania: 40 minut
- Czas gotowania: 30 minut
Całkowity czas: 1 godzina 10 minut
Składniki odżywcze
- Kalorie: 480
- Tłuszcz całkowity: 26 g
- Tłuszcz nasycony: 10g
- Cholesterol: 95 mg
- Sód: 320mg
- Węglowodany ogółem: 50g
- Błonnik: 5g
- Cukry: 6g
- Białko: 12g