Curry z marchewki po lankijsku

Składniki

  • 450 gramów mrożonej marchwi, rozmrożonej i pokrojonej w plasterki
  • 1 duża cebula, pokrojona w plastry
  • 2 ząbki czosnku, rozdrobnione
  • 1 zielone chili, pokrojone w plasterki
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1/2 łyżeczki czerwonego chili w proszku
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub kokosowego
  • Sól do smaku
  • Świeże liście kolendry, posiekane (do dekoracji)

Sposób przygotowania

Przewidywany czas przygotowania:

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Całkowity czas: 45 minut

Instrukcje:

  • Umieść rozmrożone i pokrojone marchewki w durszlaku, aby odsączyć nadmiar wody.
  • Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Dodaj nasiona gorczycy, dodaj nasiona kminku, czosnek, zielone chili i cebulę. Smaż, aż cebula stanie się półprzezroczysta.
  • Dodaj kurkumę, czerwone chili w proszku i curry. Dobrze wymieszaj.
  • Dodaj pokrojoną marchewkę na patelnię i wymieszaj, aby pokryła się przyprawami. Smaż przez 5 minut.
  • Wlej mleko kokosowe i dopraw solą. Dobrze wymieszaj, a następnie przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut lub do miękkości marchewki.
  • Zdejmij z ognia i udekoruj posiekaną kolendrą.
  • Podawaj na gorąco z ryżem.

 

Składniki odżywcze

  • Kalorie: 210
  • Tłuszcz ogółem: 15 g
  • Tłuszcz nasycony: 10g
  • Cholesterol: 0mg
  • Sód: 100mg
  • Węglowodany ogółem: 18g
  • Błonnik: 4g
  • Cukry: 7g
  • Białko: 3g

Słodka MARCHEWKA
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu