Curry z marchewki po lankijsku
Składniki
- 450 gramów mrożonej marchwi, rozmrożonej i pokrojonej w plasterki
- 1 duża cebula, pokrojona w plastry
- 2 ząbki czosnku, rozdrobnione
- 1 zielone chili, pokrojone w plasterki
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
- 1/2 łyżeczki czerwonego chili w proszku
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju roślinnego lub kokosowego
- Sól do smaku
- Świeże liście kolendry, posiekane (do dekoracji)
Sposób przygotowania
Przewidywany czas przygotowania:
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Całkowity czas: 45 minut
Instrukcje:
- Umieść rozmrożone i pokrojone marchewki w durszlaku, aby odsączyć nadmiar wody.
- Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Dodaj nasiona gorczycy, dodaj nasiona kminku, czosnek, zielone chili i cebulę. Smaż, aż cebula stanie się półprzezroczysta.
- Dodaj kurkumę, czerwone chili w proszku i curry. Dobrze wymieszaj.
- Dodaj pokrojoną marchewkę na patelnię i wymieszaj, aby pokryła się przyprawami. Smaż przez 5 minut.
- Wlej mleko kokosowe i dopraw solą. Dobrze wymieszaj, a następnie przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut lub do miękkości marchewki.
- Zdejmij z ognia i udekoruj posiekaną kolendrą.
- Podawaj na gorąco z ryżem.
Składniki odżywcze
- Kalorie: 210
- Tłuszcz ogółem: 15 g
- Tłuszcz nasycony: 10g
- Cholesterol: 0mg
- Sód: 100mg
- Węglowodany ogółem: 18g
- Błonnik: 4g
- Cukry: 7g
- Białko: 3g
Dopełnij to danie
Stwórz z nami 3-daniowy obiad!