Pikantny Kalafior z Groszkiem z Patelni

Składniki

  • 450 gramów mrożonego kalafiora
  • 450 gramów mrożonego groszku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • Świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki), opcjonalnie

Sposób przygotowania

Czas przygotowania:

  • Przygotowanie: 10 minut
  • Gotowanie: 15 minut
  • Całkowity czas: 25 minut

Instrukcje:

  • W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj mrożony kalafior i groszek, gotuj przez 5 minut, następnie odcedź.
  • W dużej patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj przyprawy – paprykę i kurkumę, smaż przez około 1 minutę na średnim ogniu, aż przyprawy zaczną pachnieć.
  • Dodaj odcedzony kalafior i groszek do patelni, smaż przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie i lekko zarumienione. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Podawaj pikantny kalafior z groszkiem posypane świeżymi ziołami.

Składniki odżywcze

  • Kalorie: 220 kcal
  • Tłuszcz: 7g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1g)
  • Węglowodany: 30g (w tym błonnik: 10g, cukry: 10g)
  • Białko: 10g
  • Sód: 200mg

Chrupiący KALAFIOR
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu