Pikantny Kalafior z Groszkiem z Patelni
Składniki
- 450 gramów mrożonego kalafiora
- 450 gramów mrożonego groszku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- Świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki), opcjonalnie
Sposób przygotowania
Czas przygotowania:
- Przygotowanie: 10 minut
- Gotowanie: 15 minut
- Całkowity czas: 25 minut
Instrukcje:
- W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj mrożony kalafior i groszek, gotuj przez 5 minut, następnie odcedź.
- W dużej patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj przyprawy – paprykę i kurkumę, smaż przez około 1 minutę na średnim ogniu, aż przyprawy zaczną pachnieć.
- Dodaj odcedzony kalafior i groszek do patelni, smaż przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie i lekko zarumienione. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj pikantny kalafior z groszkiem posypane świeżymi ziołami.
Składniki odżywcze
- Kalorie: 220 kcal
- Tłuszcz: 7g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1g)
- Węglowodany: 30g (w tym błonnik: 10g, cukry: 10g)
- Białko: 10g
- Sód: 200mg
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Pieczone warzywa do mięsa
Warzywa z piekarnika podaj jako dodatek do świątecznej pieczeni lub pieczonej białej kiełbasy.