Wegetariańskie Bhurji tradycyjne danie indyjskie z kalafiora i groszku

Wartości odżywcze na porcję (4 porcje):
  • Kalorie: 190 kcal
  • Tłuszcz: 8g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1g)
  • Węglowodany: 24g (w tym błonnik: 8g, cukry: 8g)
  • Białko: 7g
  • Sód: 200mg

Składniki

  • 450 gramów mrożonego kalafiora
  • 450 gramów mrożonego groszku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 2 zielone chilli, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka nasion kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka garam masala
  • Sól do smaku
  • Świeża kolendra do podania

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej olej w dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj nasiona kuminu i smaż, aż zaczną pachnieć.
  2. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek, imbir i zielone chilli. Smaż, aż cebula stanie się złotobrązowa.
  3. Dodaj kurkumę, czerwoną paprykę, garam masala i sól. Smaż przez około 1 minutę, aż przyprawy zaczną pachnieć.
  4. Dodaj kalafior i groszek, mieszaj, aby wszystko było pokryte przyprawami. Smaż na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  5. Podawaj Bhurji z kalafiora i groszku posypane świeżą kolendrą.

Czas przygotowania:

  • Przygotowanie: 15 minut
  • Gotowanie: 20 minut

Chrupiący KALAFIOR
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Dopełnij to danie

          Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu