Pieczone warzywa do mięsa

Pieczone warzywa do mięsa to dobry pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu rodzinny obiad. Codzienna porcja warzyw do każdego posiłku zalecana jest przez dietetyków, dlatego danie przygotowane z mrożonych warzyw „Proste Historie” będzie nie tylko smaczne, ale i zdrowe, dostarczając porcji witamin oraz błonnika. Dodatek ziół i oliwy sprawi, że pieczone warzywa nabiorą wyrazistego smaku i aromatu, doskonale komponując się z potrawami mięsnymi podawanymi podczas obiadu czy kolacji serwowanej na ciepło. Danie jest gotowe w 30 minut i bardzo łatwe przygotowaniu. Dzieci chętnie zjedzą porcję warzyw podaną w taki sposób.

Składniki

  • “Chrupiący kalafior” Proste Historie,
  • “Marchewka słodka” Proste Historie,
  • 1 cebula szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z cytryn,
  • świeży tymianek.

Sposób przygotowania

  1. Lekko podgotuj „Chrupiącego Kalafiora” i „Marchewkę słodką” Proste Historie, następnie odcedź, rozdrobnij różyczki kalafiora, wymieszaj z kostkami marchewki, dodatowo pokrojoną w kostkę szalotką i rozgniecionymi 2 ząbkami czosnku.
  2. Do naczynia do pieczenia wlej 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie wyłóż do niego składniki warzywne i piecz całość w temperaturze 220°C do lekkiego zrumienienia.
  3. Po wyjęciu z piekarnika skrop całość sokiem z cytryny, posyp świeżym tymiankiem.
  4. Podawaj jako dodatek warzywny do pieczonej białej kiełbasy lub świątecznej pieczeni, dekorując danie świeżym rozmarynem.

Chrupiący KALAFIOR
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu