Gobi Matar – tradycyjne indyjskie danie z kalafiora i groszku.
Składniki
- 450 gramów mrożonego kalafiora
- 450 gramów mrożonego groszku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 duże cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka nasion kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub mniej, według upodobania)
- 1/2 łyżeczki garam masala
- Sól do smaku
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry do podania, opcjonalnie
Sposób przygotowania
- Rozgrzej olej w dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj nasiona kuminu i smaż, aż zaczną pachnieć.
- Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Smaż, aż cebula stanie się złotobrązowa.
- Dodaj kurkumę, kolendrę, ostre papryki, garam masala i sól. Smaż przez około 1 minutę, aż przyprawy zaczną pachnieć.
- Dodaj kalafior i groszek, mieszaj, aby wszystko było pokryte przyprawami. Smaż przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Podawaj Gobi Matar posypany świeżą kolendrą.
Czas przygotowania:
- Przygotowanie: 15 minut
- Gotowanie: 20 minut
- Całkowity czas: 35 minut
Składniki odżywcze
- Kalorie: 180 kcal
- Tłuszcz: 7g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1g)
- Węglowodany: 22g (w tym błonnik: 7g, cukry: 7g)
- Białko: 7g
- Sód: 200mg
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Pieczone warzywa do mięsa
Warzywa z piekarnika podaj jako dodatek do świątecznej pieczeni lub pieczonej białej kiełbasy.