Gobi Matar – tradycyjne indyjskie danie z kalafiora i groszku.

Składniki

  • 450 gramów mrożonego kalafiora
  • 450 gramów mrożonego groszku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 duże cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub mniej, według upodobania)
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • Sól do smaku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry do podania, opcjonalnie

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej olej w dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj nasiona kuminu i smaż, aż zaczną pachnieć.
  2. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Smaż, aż cebula stanie się złotobrązowa.
  3. Dodaj kurkumę, kolendrę, ostre papryki, garam masala i sól. Smaż przez około 1 minutę, aż przyprawy zaczną pachnieć.
  4. Dodaj kalafior i groszek, mieszaj, aby wszystko było pokryte przyprawami. Smaż przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
  5. Podawaj Gobi Matar posypany świeżą kolendrą.

Czas przygotowania:

  • Przygotowanie: 15 minut
  • Gotowanie: 20 minut
  • Całkowity czas: 35 minut

Składniki odżywcze

 

  • Kalorie: 180 kcal
  • Tłuszcz: 7g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1g)
  • Węglowodany: 22g (w tym błonnik: 7g, cukry: 7g)
  • Białko: 7g
  • Sód: 200mg

Chrupiący KALAFIOR
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu