Zapiekane kopytka po włosku
Zapiekane kopytka po włosku to danie, które jest smaczne, pożywne i proste w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się jako danie główne na obiad w ciągu tygodnia, można też podać je udekorowane prażonymi pestkami dyni na niedzielny obiad w rodzinnym gronie. Do przyrządzenia dania potrzeba około godziny, ale mrożone warzywa po włosku i kopytka Proste Historie znacznie ułatwiają zadanie. Jeśli dodamy, zgodnie z sugestią w przepisie, ser mozarella, danie nabierze oryginalnego smaku i z pewnością uraduje wygłodniałych smakoszy. Zapiekane kopytka po włosku to także dobry sposób na podanie dzieciom porcji warzyw – danie powinno smakować także najmłodszym biesiadnikom.
Składniki
- “Warzywa na patelnię po włosku” Proste Historie,
- “Kopytka” Proste Historie,
- 100 ml białego wina lub bulionu warzywnego,
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku,
- sól,
- 2 łyżki obranych pestek dyni,
- 1 łyżka masła,
- listki świeżej bazylii,
- 1 kulka mozzarelli.
Sposób przygotowania
- Smaż przez 10 minut na patelni “Warzywa na patelnię po włosku” Proste Historie z dodatkiem 100 ml białego wina lub bulionu warzywnego.
- Dopraw solą, przyprawami z saszetki dołączonej do opakowania oraz 2 drobno posiekanymi ząbkami czosnku.
- Na suchej patelni upraż (przez 3 minuty) 2 łyżki obranych pestek dyni.
- Wymieszaj z gotowymi warzywami.
- Ugotuj “Kopytka” Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Osusz.
- Naczynie do zapiekania wysmaruj 1 łyżką masła.
- Obsyp listkami świeżej bazylii i wyłóż ugotowane kopytka z warzywami.
- Obsyp i delikatnie wmieszaj dynię.
- Poukładaj pokrojoną na kawałki kulkę mozzarelli.
- Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 20 – 25 minut.
- Serwuj gorące, zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Kopytka z zielonym groszkiem, szynką i szałwią
Podduś zielony groszek z dodatkiem pokrojone szynki, wymieszaj z szałwia i podaj do kopytek
Zapiekane kopytka po włosku
Dodaj mieszankę włoskich warzyw, listki bazylii, mozzarellę i wstaw do piekarnika