Zapiekane kopytka po włosku

Zapiekane kopytka po włosku to danie, które jest smaczne, pożywne i proste w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się jako danie główne na obiad w ciągu tygodnia, można też podać je udekorowane prażonymi pestkami dyni na niedzielny obiad w rodzinnym gronie. Do przyrządzenia dania potrzeba około godziny, ale mrożone warzywa po włosku i kopytka Proste Historie znacznie ułatwiają zadanie. Jeśli dodamy, zgodnie z sugestią w przepisie, ser mozarella, danie nabierze oryginalnego smaku i z pewnością uraduje wygłodniałych smakoszy. Zapiekane kopytka po włosku to także dobry sposób na podanie dzieciom porcji warzyw – danie powinno smakować także najmłodszym biesiadnikom.

Składniki

  • “Warzywa na patelnię po włosku” Proste Historie,
  • “Kopytka” Proste Historie,
  • 100 ml białego wina lub bulionu warzywnego,
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku,
  • sól,
  • 2 łyżki obranych pestek dyni,
  • 1 łyżka masła,
  • listki świeżej bazylii,
  • 1 kulka mozzarelli.

Sposób przygotowania

  1. Smaż przez 10 minut na patelni “Warzywa na patelnię po włosku” Proste Historie z dodatkiem 100 ml białego wina lub bulionu warzywnego.
  2. Dopraw solą, przyprawami z saszetki dołączonej do opakowania oraz 2 drobno posiekanymi ząbkami czosnku.
  3. Na suchej patelni upraż (przez 3 minuty) 2 łyżki obranych pestek dyni.
  4. Wymieszaj z gotowymi warzywami.
  5. Ugotuj “Kopytka” Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  6. Osusz.
  7. Naczynie do zapiekania wysmaruj 1 łyżką masła.
  8. Obsyp listkami świeżej bazylii i wyłóż ugotowane kopytka z warzywami.
  9. Obsyp i delikatnie wmieszaj dynię.
  10. Poukładaj pokrojoną na kawałki kulkę mozzarelli.
  11. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 20 – 25 minut.
  12. Serwuj gorące, zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Kopytka ziemniaczane
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu