Zapiekane ziemniaczane pure na zielono
Zapiekane ziemniaczane pure na na zielono to zdrowe i pomysłowe danie idealne na rodzinny obiad lub kolację podawaną na ciepło. Zielone warzywa z mrożonek Proste Historie zapewnią ziemniaczanej zapiekance nietypowy kolor, który zaintryguje zwłaszcza dzieci, a przy okazji sprawią, że przygotowanie potrawy będzie niezwykle proste i zajmie niewiele ponad 30 minut. Zapiekane ziemniaczane pure na na zielono może być podawane jako samodzielne danie (wersja dla wegetarian) lub jako dodatek do potraw mięsnych. Sprawdzi się o każdej porze roku, zarówno na co dzień, jak i podczas świątecznych posiłków, zamiast klasycznych ziemniaków czy frytek.
Składniki
- “Zupa krem z zielonych warzyw” Proste Historie,
- 2 czubate łyżki masła,
- 200 ml bulionu z kurczaka lub wołowiny,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 1 kg ziemniaków,
- 200 g masła,
- 100 ml tłustej śmietany.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej na patelni 2 czubate łyżki masła i wsyp zamrożone warzywa na zupę Proste Historie Krem z zielonych warzyw.
- Smaż przez 5 minut bez mieszania, podlej 200 ml bulionu z kurczaka lub wołowiny.
- Dopraw solą, posyp 3 przepuszczonymi przez praskę ząbkami czosnku.
- Duś przez 10 minut.
- Przełóż na sitko.
- Ustaw piekarnik na 200°C.
- Wysmaruj naczynie do zapiekania 1 łyżką masła.
- Ubij na pure 1 kg ugotowanych ziemniaków z dodatkiem 200 g masła, 100 ml tłustej śmietany.
- W dużej misce delikatnie i szybko wmieszaj w nie zielone warzywa.
- Przełóż całość do naczynia i wstaw na 30 minut do pieczenia.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Zapiekane ziemniaczane pure na zielono
Podduszone zielone warzywa wymieszaj z ugotowanymi ziemniakami, śmietaną i zapiecz.
Zielony sos do ryby z serem pleśniowym i czosnkiem
Do podduszonych warzyw wkrusz ser z niebieską pleśnią i zapiecz rybę