Zapiekane ziemniaczane pure na zielono

Zapiekane ziemniaczane pure na na zielono to zdrowe i pomysłowe danie idealne na rodzinny obiad lub kolację podawaną na ciepło. Zielone warzywa z mrożonek Proste Historie zapewnią ziemniaczanej zapiekance nietypowy kolor, który zaintryguje zwłaszcza dzieci, a przy okazji sprawią, że przygotowanie potrawy będzie niezwykle proste i zajmie niewiele ponad 30 minut. Zapiekane ziemniaczane pure na na zielono może być podawane jako samodzielne danie (wersja dla wegetarian) lub jako dodatek do potraw mięsnych. Sprawdzi się o każdej porze roku, zarówno na co dzień, jak i podczas świątecznych posiłków, zamiast klasycznych ziemniaków czy frytek.

Składniki

  • “Zupa krem z zielonych warzyw” Proste Historie,
  • 2 czubate łyżki masła,
  • 200 ml bulionu z kurczaka lub wołowiny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 200 g masła,
  • 100 ml tłustej śmietany.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej na patelni 2 czubate łyżki masła i wsyp zamrożone warzywa na zupę Proste Historie Krem z zielonych warzyw.
  2. Smaż przez 5 minut bez mieszania, podlej 200 ml bulionu z kurczaka lub wołowiny.
  3. Dopraw solą, posyp 3 przepuszczonymi przez praskę ząbkami czosnku.
  4. Duś przez 10 minut.
  5. Przełóż na sitko.
  6. Ustaw piekarnik na 200°C.
  7. Wysmaruj naczynie do zapiekania 1 łyżką masła.
  8. Ubij na pure 1 kg ugotowanych ziemniaków z dodatkiem 200 g masła, 100 ml tłustej śmietany.
  9. W dużej misce delikatnie i szybko wmieszaj w nie zielone warzywa.
  10. Przełóż całość do naczynia i wstaw na 30 minut do pieczenia.

ZUPA KREM z zielonych warzyw
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu