Zielony sos do ryby z serem pleśniowym i czosnkiem
Składniki
- “Zupa krem z zielonych warzyw” Proste Historie,
- 2 łyżki masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml bulionu jarzynowego,
- 3 płaskie filety mintaja,
- 1 cytryna,
- 2 jajka,
- 100 g sera pleśniowego typu lazur lub Dor blue,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- sól.
Sposób przygotowania
- Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj posiekane 2 ząbki czosnku.
- Po 2 minutach wrzuć zamrożony “Krem z zielonych warzyw” Proste Historie, podlej 200 ml bulionu jarzynowego, posól i duś przez 15 minut.
- 3 płaskie filety mintaja skrop sokiem z cytryny, posól i ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym masłem.
- Do ciepłych warzyw wbij 2 jajka, wymieszaj.
- Teraz wkrusz 100 g sera pleśniowego typu lazur lub Dor blue i 2 łyżki gęstej śmietany.
- Wyłóż na rybę, przykryj i zapiekaj w 190°C przez 20 – 25 minut.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Zapiekane ziemniaczane pure na zielono
Podduszone zielone warzywa wymieszaj z ugotowanymi ziemniakami, śmietaną i zapiecz.
Zielony sos do ryby z serem pleśniowym i czosnkiem
Do podduszonych warzyw wkrusz ser z niebieską pleśnią i zapiecz rybę