Zapiekanka gospodarska
Zapiekanka gospodarska to pomysł na proste w przygotowaniu danie „jednogarnkowe”, które sprawi, że na długo zapomnimy o uczuciu głodu. Zapiekanka gospodarska doskonale sprawdzi się na obiad na co dzień, szczególnie gdy nie mamy zbyt wiele czasu na jego przygotowanie. Wprawdzie cały proces przyrządzania zapiekanki trwa około godziny, ale przez większość tego czasu danie piecze się w piekarniku, a my spokojnie możemy zająć się innymi sprawami. Zapiekanka gospodarska może być serwowana jako danie samodzielne albo jako dodatek do innych potraw. Porcja zapiekanki ziemniaczanej z boczkiem gwarantuje, że po jej zjedzeniu nikt nie wstanie od stołu głodny.
Składniki
- 2 opakowania “Warzyw na patelnię po polsku” Proste Historie,
- 2 łyżki oleju,
- 1 płaska łyżeczka kminku,
- 2 drobno siekane ząbki czosnku,
- 100 ml bulionu,
- 150 g sera żółtego,
- sól i świeżo mielony pieprz,
- 100 g boczku pokrojonego w grubą kostkę,
- 1 łyżka masła,
- 2 jajka,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego.
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju.
- Wsyp 2 zamrożone mieszanki “Warzyw na patelnię po polsku” Proste Historie i smaż mieszając przez 8 minut.
- Dodaj 1 płaską łyżeczkę kminku, 2 drobno posiekane ząbki czosnku.
- Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw.
- Zrumień na suchej patelni 100 g boczku pokrojonego w grubą kostkę.
- Dodaj do warzyw razem z wytopionym tłuszczem na patelni.
- Naczynie do zapiekania wsmaruj 1 łyżką masła, wyłóż warzywa.
- Wymieszaj 2 jajka z 1 łyżką przecieru pomidorowego, dodaj 100 ml bulionu, dopraw solą i pieprzem.
- Polej warzywa.
- Na wierch zetrzyj 150 g sera żółtego i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30 minut.
- Serwuj jako samodzielne danie lub jako dodatek do duszonych lub pieczonych mięs.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Sałatka z wędzonym pstrągiem w sosie miodowo-koperkowym
Ostudzone warzywa z patelni posyp wędzonym pstrągiem i dodaj musztardowy winegret z koperkiem