Mus chałwowy z malinami
Składniki
- “Słodkie maliny” Proste Historie,
- 250 g białej czekolady,
- 100 ml śmietany 36%,
- 100 g chałwy,
- 500 ml zimnej śmietany,
- 1 czubata łyżka cukru.
Sposób przygotowania
- Rozpuść na parze w metalowej misce 250 g białej czekolady z 100 ml śmietany 36%, wkrusz 100 g chałwy i nadal trzymając nad gotującą się parą dokładnie rozpuść i dobrze wymieszaj.
- Odstaw na 2 h aby dokładnie masa ostygła.
- Ubij na sztywno 500 ml zimnej śmietany i bardzo delikatnie wymieszaj obie masy.
- Wstaw do lodówki na 3h. Rozmroź opakowanie Słodkich Malin Proste Historie, dodaj 1 czubatą łyżkę cukru pudru, zmiksuj i przetrzyj przez sito.
- Polej sosem malinowym porcję musu chałwowego. Smacznego!
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Deser malinowy z kruszonką
Wymieszaj maliny z miodem, orzechami, posyp domową kruszonką i zapiecz na złoto w piekarniku.
Mus chałwowy z malinami
Rozpuść białą czekoladę, chałwę w śmietance, połącz z bitą śmietaną i podaj z malinami.