Placek z kurczaka i marchwi

Składniki

  • 450 gramów mrożonej marchewki
  • 2 filiżanki ugotowanej i pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka
  • 1 filiżanka mrożonego groszku
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, rozdrobnione
  • 1/2 szklanki posiekanego selera
  • 1/2 szklanki masła
  • 1/3 szklanki mąki
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka pełnego mleka lub śmietany
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub świeżych liści tymianku

Ciasto:

    • ciasto domowej roboty
    • 1 jajko (do rozbełtania)

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C.
  • Na dużej patelni rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek, seler i smaż do miękkości. Wmieszaj mąkę.
  • Stopniowo dodawaj bulion drobiowy i mleko lub śmietanę, gotując i mieszając, aż mieszanina zgęstnieje i zacznie bulgotać. Dodaj marchewkę, groszek, kurczaka, tymianek, sól i pieprz. Gotuj i mieszaj do momentu podgrzania.
  • Rozwałkuj ciasto tak, aby pasowało do formy. Umieść ciasto na dnie naczynia.
  • Wlej mieszankę kurczaka do wyłożonego ciastem naczynia. Przykryj drugim ciastem, uszczelnij brzegi i odetnij nadmiar ciasta. Zrób małe nacięcia na górze, aby umożliwić ujście pary.
  • Ubij jajko i posmaruj nim wierzch ciasta, aby uzyskać złoty kolor.
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 30 do 35 minut lub do momentu, gdy skórka będzie złotobrązowa. Przed podaniem odstaw ciasto na 5 do 10 minut.

 

Czas przygotowania:

  • Przygotowania: 20 minut
  • Czas gotowania: 35 minut
  • Całkowity czas: 55 minut

Składniki odżywcze

  • Kalorie: 420
  • Tłuszcz całkowity: 24 g
  • Tłuszcz nasycony: 12g
  • Cholesterol: 90mg
  • Sód: 450mg
  • Węglowodany ogółem: 30g
  • Błonnik: 4g
  • Cukry: 5g
  • Białko: 20g

Słodka MARCHEWKA
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu