Pieczone ziemniaki z węgierskim sosem
Nie masz pomysłu na rodzinny obiad czy romantyczną kolację we dwoje? Pieczone ziemniaki z węgierskim sosem ułatwią zadanie. Dzięki mrożonym warzywom z Zupy węgierskiej Proste Historie przygotowanie warzywno-mięsnego sosu będzie banalnie łatwe, a ziemniaki wystarczy obrać, pokroić i zapiec. Na przygotowanie danie potrzebujemy około godziny, ale nie jest ono pracochłonne, więc w międzyczasie można zająć się także innymi sprawami, takimi chociażby jak udekorowanie stołu, jeśli pieczone ziemniaki z węgierskim sosem mają być zaserwowane na proszony obiad czy romantyczne spotkanie. Danie jest dość sycące i może wzbudzić niepokój u osób skrupulatnie liczących kalorie, ale za to wrażenia smakowe są niezapomniane.
Składniki
- “Zupa węgierska pikantna” Proste Historie,
- 250 g łopatki wieprzowej,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 4 obrane posiekane pomidory,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1,5 kg jednakowych wielkością ziemniaków,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczka suszonej łagodnej papryki,
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego,
- 5 łyżek oleju,
- 1,5 szklanki mięsnego bulionu,
- świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania
- Przepuść przez maszynkę do mięsa 250 g łopatki wieprzowej, 2 ząbki czosnku i 1 cebulę.
- Dopraw jedną płaską łyżeczką soli, 1 płaską łyżeczką suszonej łagodnej papryki i 1 płaską łyżeczką kminu rzymskiego.
- Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju, wrzuć mięso i smaż przez 5 minut na dużym ogniu, rozdzielając od siebie powstające zbite kawałki.
- Dodaj opakowanie zamrożonej “Zupy węgierskiej” Proste Historie, podlej 1,5 szklanki mięsnego bulionu i posól.
- Duś na średnim ogniu przez 25 minut. Dodaj 1 łyżkę słodkiej papryki, 4 obrane, posiekane pomidory i 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
- Podduś na gęsty warzywno – mięsny sos.
- Dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą.
- Odstaw do nabrania smaku.
- Obierz 1,5 kg jednakowych wielkością ziemniaków i pokrój na ćwiartki.
- Wrzuć do miski, dodaj 2 łyżki oleju i dokładnie wymieszaj.
- Podsmaż ziemniaczki, podawaj je na gotowym sosie węgierskim.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Meksykańska zupa z kukurydzianą tortillą
Dodaj do zupy paski kurczaka, sok z limonki i kukurydzę
Pieczone ziemniaki z węgierskim sosem
Z mięsa mielonego i warzyw zrób sos do ziemniaków w przyprawach