Pierogi wiejskie w sosie chrzanowym
Pierogi wiejskie w sosie chrzanowym to nie tylko smaczna, ale i bardzo uniwersalna propozycja od Prostych Historii. Danie to można zaserwować jako obiad podczas rodzinnego spotkania, ale także w formie drobnej przekąski na mały głód – a to wciąż tylko niektóre z wariantów. Nie bez znaczenia jest też łatwość przygotowania, poradzą z tym sobie nawet totalni kuchenni amatorzy, nie powinno to zająć również więcej niż 30 minut. Pierogi to jedno z najbardziej tradycyjnych polskich dań, o którym słyszano w najdalszych zakątkach globu. Dlatego też warto spróbować kolejnej możliwości podania tego posiłku, jaką są pierogi wiejskie w sosie chrzanowym.
Składniki
Pierogi:
- Pierogi po wiejsku z pieczarkami i mięsem Proste Historie.
Sos:
- 2 łyżki startego chrzanu,
- ½ łyżeczki cukru pudru,
- 1 łyżka octu winnego białego,
- 150 ml śmietany 36%,
- sól.
Sposób przygotowania
- 2 łyżki startego chrzanu wymieszaj z ½ łyżeczki cukru pudru.
- Skrop 1 łyżką octu winnego białego.
- Wymieszaj.
- Dodaj 150 ml śmietany 36%, dopraw solą i ubijaj dopóki nie zgęstnieje.
- Przełóż do miski i schłodź.
- Ugotuj pierogi zgodnie z przepisem.
- Gorące pierogi polej uprzednio przygotowanym sosem.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Pierogi wiejskie w duszonej cebuli
Uduś na tłuszczu plastry cebuli z dodatkiem majeranku i piwa