Pierogi zapiekane po włosku
Pierogi zapiekane po włosku to całkowicie odmienna forma podania jednego z najpopularniejszych i jednocześnie najbardziej tradycyjnych polskich dań. Nie należy jednak bać się nowego w swojej kuchni, a takie łączenie smaków z różnych zakątków Europy pozwala na odkrycie wyjątkowych doznań kulinarnych. Dzięki składnikom oferowanym przez Proste Historie, przygotowanie pierogów zapiekanych po włosku jest niezwykle łatwe i zajmuje jedynie około 45 minut. Danie to świetnie sprawdzi się przez cały rok i jest doskonałą propozycją na niecodzienny obiad w gronie rodziny lub znajomych. Zaskocz swoich najbliższych unikalnym połączeniem najlepszych smaków polskiej i włoskiej kuchni w domowym zaciszu!
Składniki
- 2 średnie cebule,
- 3 łyżki oliwy,
- pierogi z mięsem Proste Historie,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml soku pomidorowego,
- 150 ml białego wina,
- 400 g pomidorów pelati,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- sól i pieprz,
- 1 szczypta ostrej papryki,
- listki bazylii.
Sposób przygotowania
- Posiekaj drobno 2 średnie cebule. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj cebulę i smaż mieszając przez 4 minuty.
- Dodaj przeciśnięte 2 ząbki czosnku, wlej 150 ml białego wina i wrzuć 400 g pomidorów pelati drobno posiekanych. Dopraw solą, pieprzem i 1 łyżeczką suszonego oregano.
- Duś przez 15 minut dodając 200 ml soku pomidorowego. Dopraw na pikantnie szczyptą ostrej papryki.
- Ugotuj pierogi zgodnie z przepisem na opakowaniu. Osusz i wyłóż w naczyniu do zapiekania.
- Na wierzchu polej gorący sos, posyp kilkoma łyżkami startego ostrego sosu i zapiecz w 200°C przez 20 minut.
- Serwuj posypane świeżo mielonym pieprzem i listkami bazylii.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Pierogi zapiekane po włosku
Przygotuj pomidorowy sos z białym winem, czosnkiem, oregano i zapiecz w nim pierogi
Zupa zimowa z grzybami, śliwką i pierogami
Przygotuj zupę z suszonych grzybów, śliwki na wędzące i podaj z pierogami