Ziemniaczany placek z warzywami

Ziemniaczany placek z warzywami to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Przygotowanie ziemniaczanego pure zapiekanego z mieszanką warzyw i pieczarek Proste Historie zajmuje około godziny, ale jest bardzo łatwe i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Placek ziemniaczany z warzywami i pieczarkami świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw mięsnych, można także serwować go jako samodzielne danie z sosem gulaszowym albo grzybowym. Szczególnie ten drugi sos wyśmienicie komponuje się z pieczarkami z warzywnej mrożonki. Danie jest pożywne i sycące, a ze względu na aksamitną konsystencję i łagodny smak powinno przypaść do gustu dzieciom.

Składniki

  • “Zupa pieczarkowa z pietruszką” Proste Historie,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 3 łyżki oleju,
  • 100 ml bulionu grzybowego lub warzywnego,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka mąki.

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj 4 duże ziemniaki w osolonej wodzie.
  2. Przepuść przez praskę i podpraż chwilę w garnku z 2 łyżkami masła.
  3. Dodaj szczyptę gałki, ½ łyżeczki suszonego oregano i odstaw.
  4. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju.
  5. Dodaj zamrożoną “Zupę pieczarkową” Proste Historie i na dużym ogniu obsmaż ją przez 5 minut.
  6. Dodaj 100 ml bulionu grzybowego lub warzywnego.
  7. Pozostaw na ogniu 5 minut.
  8. Przełóż na sitko.
  9. Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem.
  10. Dobrze wystudź i osusz papierem.
  11. W misce wymieszaj ziemniaczane pure z 2 jajkami, dodaj 1 łyżkę mąki i wrzuć zimne warzywa. Delikatnie wymieszaj.
  12. Naczynie do zapiekania posmaruj tłuszczem i wyłóż warzywa na 3 cm placek.
  13. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz na złoto przez 35 – 40 minut.
  14. Podawaj jako dodatek do mięs lub z sosem grzybowym.

ZUPA PIECZARKOWA z pietruszką
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu