Ziemniaczany placek z warzywami
Ziemniaczany placek z warzywami to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Przygotowanie ziemniaczanego pure zapiekanego z mieszanką warzyw i pieczarek Proste Historie zajmuje około godziny, ale jest bardzo łatwe i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Placek ziemniaczany z warzywami i pieczarkami świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw mięsnych, można także serwować go jako samodzielne danie z sosem gulaszowym albo grzybowym. Szczególnie ten drugi sos wyśmienicie komponuje się z pieczarkami z warzywnej mrożonki. Danie jest pożywne i sycące, a ze względu na aksamitną konsystencję i łagodny smak powinno przypaść do gustu dzieciom.
Składniki
- “Zupa pieczarkowa z pietruszką” Proste Historie,
- 4 duże ziemniaki,
- 2 łyżki masła,
- 1 szczypta gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
- 3 łyżki oleju,
- 100 ml bulionu grzybowego lub warzywnego,
- sól i świeżo mielony pieprz,
- 2 jajka,
- 1 łyżka mąki.
Sposób przygotowania
- Ugotuj 4 duże ziemniaki w osolonej wodzie.
- Przepuść przez praskę i podpraż chwilę w garnku z 2 łyżkami masła.
- Dodaj szczyptę gałki, ½ łyżeczki suszonego oregano i odstaw.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju.
- Dodaj zamrożoną “Zupę pieczarkową” Proste Historie i na dużym ogniu obsmaż ją przez 5 minut.
- Dodaj 100 ml bulionu grzybowego lub warzywnego.
- Pozostaw na ogniu 5 minut.
- Przełóż na sitko.
- Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem.
- Dobrze wystudź i osusz papierem.
- W misce wymieszaj ziemniaczane pure z 2 jajkami, dodaj 1 łyżkę mąki i wrzuć zimne warzywa. Delikatnie wymieszaj.
- Naczynie do zapiekania posmaruj tłuszczem i wyłóż warzywa na 3 cm placek.
- Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz na złoto przez 35 – 40 minut.
- Podawaj jako dodatek do mięs lub z sosem grzybowym.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Ziemniaczany placek z warzywami
Ziemniaczane pure wymieszaj z podduszoną mieszanką warzyw i upiecz w piekarniku
Krupnik pieczarkowy
Na uprażonej cebuli i boczku ugotuj zupę z dodatkiem kaszy jęczmiennej