Zupa cebulowa z białym winem, grzankami i serem
Składniki
- “Zupa cebulowa z grzankami” Proste Historie,
- 4 średnie cebule,
- 4 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- sól i cukier,
- 150 ml białego wina,
- 1,5 l gotującego się bulionu,
- 4 liście laurowe,
- 2 ząbki czosnku,
- drobno starty ser typu gruyere.
Sposób przygotowania
- 4 średnie cebule przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki.
- Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i wrzuć cebulę.
- Smaż przez 10 minut na średnim ogniu pilnując, aby zeszkliła się na złoto.
- Pod koniec dodaj sól, cukier, 1 łyżeczkę suszonego tymianku i podlej kieliszkiem 150 ml białego wina.
- Duś 2 minuty.
- Do 1,5 litra gotującego się bulionu dodaj 4 liście laurowe, zgniecione 2 ząbki czosnku.
- Wrzuć zamrożoną “Zupę cebulową” Proste Historie i zawartość patelni.
- Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, dopraw solą, pieprzem, następnie serwuj z drobno startym serem typu gruyer.
- Na końcu posyp zupę grzankami odświeżonymi na gorącej patelni.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Zupa cebulowa z białym winem, grzankami i serem
Podduś cebulę z tymiankiem, podlej winem i zagotuj z warzywami
Zupa cebulowa z młodą cukinią i dymką
Plasterki cukini podsmaż z dymką i dodaj do mieszanki cebulowej