Sałatka ze stekiem i frytkami

Składniki

– 450 gramów mrożonych frytek

– 500 gramów steku (np. ribeye)

– Sól i pieprz do smaku

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– 6 filiżanek mieszanki warzyw (takich jak szpinak i rukola)

– 2 filiżanki siekanej sałaty lodowej

– 1 duży pomidor, posiekany

– 1/2 czerwonej cebuli, posiekana

– 1 filiżanka rozdrobnionego sera mozzarella

– Twój ulubiony sos sałatkowy (dobrze sprawdzi się pikantny winegret)

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik i upiecz frytki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Podczas gdy frytki się pieką, przypraw stek z obu stron solą i pieprzem.
  • Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu. Dodaj stek i smaż do pożądanego stopnia wysmażenia (około 4-5 minut na stronę dla średnio wysmażonego steku). Wyjmij stek z patelni i pozwól mu odpocząć przez kilka minut.
  • Pokrój stek w cienkie plastry w kierunku przeciwnym do włókien.
  • Przygotuj sałatkę: zacznij od bazy z mieszanki sałat i porwanej sałaty lodowej, a następnie ułóż pieczone frytki, plastry steku, posiekane pomidory, posiekaną czerwoną cebulę i rozdrobniony ser mozzarella. Skrop ulubionym sosem sałatkowym.
  • Delikatnie wymieszaj sałatkę, aby połączyć wszystkie składniki i natychmiast podawaj.

Czas przygotowania:

  • Przygotowania: 15 minut
  • Czas gotowania: 20-25 minut
  • Całkowity czas: 35-40 minut

Składniki odżywcze

– Kalorie: 680

– Tłuszcz całkowity: 32 g

– Tłuszcz nasycony: 12g

– Cholesterol: 85 mg

– Sód: 670mg

– Węglowodany ogółem: 51g

– Błonnik: 6g

– Cukry: 4g

– Białko: 42g

FRYTKI CIENKIE do piekarnika
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Dopełnij to danie

          Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu