Pierogi z serem na cytrynowo
Pierogi z serem na cytrynowo to nieco nowatorska propozycja podania jednego z tradycyjnych, polskich specjałów. Odrobina innowacji zaserwowana wraz z daniami gotowymi od Prostych Historii pozwala na odkrycie zupełnie nowej palety smaków i najlepsze wrażenia kulinarne. Przygotowanie pierogów z serem na cytrynowo zajmuje zaledwie około 30 minut, uniwersalność tego posiłku sprawia, że równie dobrze sprawdza się ono jako danie główne, jak i przekąska. Jest także godne polecenia, jeśli nie masz czas na długotrwałe przesiadywanie w kuchni i chcesz zjeść coś dobrego „na szybko”. Pierogi z serem na cytrynowo z pewnością przypadną też do gustu najmłodszych smakoszy.
Składniki
- 2 kostki dobrego masła,
- 1 łyżka miodu,
- 1 szczypta soli,
- 3 cytryny,
- pierogi z serem Proste Historie,
- 4 żółtka jaj,
- 120 g cukru,
- 1 kostka masła,
- 1 łyżka dobrego miodu.
Sposób przygotowania
- 2 kostki dobrego masła pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Dodaj szczyptę soli i 1 łyżkę miodu.
- Sparz cytrynę i otrzyj z niej całą skórkę do masła. Wyciśnij sok pilnując, aby nie dostały się pestki.
- Dobrze wszystko wymieszaj, wyłóż na folię spożywczą i uformuj wałek na kształt cukierka. Trzymaj w zamrażalniku.
- Przygotuj krem. Zetrzyj na drobno skórkę z ½ cytryny i wyciśnij sok z 2 sztuk. Ubij bardzo mocno 4 żółtka i przełóż do małego garnuszka. Wlej sok z cytryn i dodaj 120 g cukru. Ustaw na małym ogniu i przez 5 – 7 minut ubijaj trzepaczką. Powinieneś uzyskać lekko zgęstniały sos.
- Zrób test na łyżce. Jeśli po przejechaniu palcem po powierzchni łyżki sos zostawia na niej ścieżkę, oznacza to, że sos jest gotowy.
- Zdejmij z ognia, dodaj skórkę z cytryn i ponownie ubijając wrzucaj po kawałku 60 g zimnego masła (zmrożonego uprzednio w zamrażarce). Wstaw do lodówki i poczekaj aż sos zgęstnieje.
- Pierogi wyłóż na patelnię, dodaj 4 plastry cytrynowego masła. Po 3 minutach dodaj łyżkę dobrego miodu. Serwuj pierogi lekko rumiane z miseczką cytrynowego sosu.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Pierogi z serem w sosie jagodowo – malinowym
Do ugotowanych pierogów dodaj łyżkę śmietany, polej na końcu gorącym sosem owocowym.
Pierogi z serem i owocami
Przygotuj w misce owoce sezonowe, posyp cukrem, dodaj do pierogów serowych