Pierogi ze szpinakiem i brokułami w sosie serowym

Pierogi ze szpinakiem i brokułami w sosie serowym to znakomita propozycja danie bezmięsnego, które sprawdzi się zarówno na obiad w gronie najbliższych, jak i drobną przekąskę przed właściwym posiłkiem. Łatwość i szybkość przygotowania pierogów w takiej formie sprawiają, że bez trudu przyrządzisz je nawet mając zaledwie kilka chwil do wyjście. Danie gotowe od Prostych Historii jest więc nie tylko nadzwyczaj smaczne, ale też bardzo uniwersalne. Nie potrzebujesz też wielu produktów dodatkowych, dzięki czemu pierogi ze szpinakiem i brokułami w sosie serowym to idealny pomysł dla osób, które cenią swój czas, a jednocześnie zależy im na najlepszym smaku spożywanych potraw.

Składniki

  • 200 ml tłustej śmietany 36%,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g sera pleśniowego typu lazur,
  • 1 łyżka sparzonych owoców żurawiny,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • odrobina suszonej żurawiny lub rodzynki,
  • pierogi ze szpinakiem i brokułami Proste Historie.

Sposób przygotowania

  1. Wlej do garnka 200 ml tłustej śmietany 36%.
  2. Dodaj 1 łyżkę miodu i 1 łyżeczkę przepuszczonego przez wyciskarkę czosnku z 2 ząbków.
  3. Dodaj 100 g pokruszonego sera pleśniowego typu Dor blue, lazur, roquefort, stilton (z niebieską pleśnią).
  4. Zagotuj na małym ogniu. Zmiksuj na gładki krem.
  5. Dodaj 1 łyżkę sparzonych owoców żurawiny. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej.
  6. Możesz polać pierogi Proste Historie gorącym sosem lub zapiec przez 20 minut w 180°C. Nie masz suszonej żurawiny? Podaj obok łyżkę żurawiny ze słoika lub daj rodzynki na zamianę.

Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu