Pyzy z mięsem w winnym sosie cebulowym
Sposób przygotowania
Przygotuj sos. Przekrój na pół wzdłuż 3 cebule i pokrój je w cienkie plasterki. 100 g kiełbasy pokrój w najmniejszą kostkę jaka potrafisz. Wrzuć na patelnię i zrumień na sucho. Dodaj 3 łyżki oleju i wrzuć cebulę rozdrobnioną na pojedyńcze paseczki. Dodaj 1 płaską łyżkę cukru i karmelizuj całość przez 5 minut tak, aby cebula była złotrgo koloru. Wlej 50 ml octu balsamicznego i 100 ml dobrego wina czerwonego (lub piwa). Gotuj razem 3 minuty i dodaj 200 ml wołowego bulionu. Zredukuj na dużym ogniu przez 8 minut na gęsty sos. Możesz dodać łyżeczkę musztardy z ziarnami gorczycy – do zagęszczenia sosu. Sos dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą. Polej nim uprzednio przygotowane pyzy Proste Historie.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Pyzy w duszonej młodej kapuście
Posiekaną kapustę uduś z dodatkiem boczku, kopru, cebuli i nałóż na ugotowane pyzy.
Smażone pyzy z musem chrzanowo-jabłkowym
Podsmaż przekrojone pyzy na chrupiąco i nałóż sos z jabłek i chrzanu
Pyzy z mięsem w winnym sosie cebulowym
Ugotuj pyzy i podaj je z sosem z cebuli, kiełbasy i czerwonego wina.