Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          PYZY Z MIĘSEM

          Opis

          Rodzima kuchnia jest prosta i pyszna, a pyzy z mięsem są jednym z kultowych dań. Mięciutkie kuleczki z polskich ziemniaków z farszem wieprzowo–wołowym, włoszczyzną i przyprawami to bardzo smakowita propozycja na drugie danie. Łatwe w przygotowaniu pyzy będą smakować każdemu, kto ceni proste i niezapomniane smaki!

          Produkt głęboko mrożony.

          Składniki:ciasto: ziemniaki (51 %), skrobia ziemniaczana, woda, suszone ziemniaki (8 %), mąka pszenna, sól; nadzienie: mięso wieprzowe (53 %), mięso wołowe (26 %), cebula, cebula smażona (cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól), tłuszcz wieprzowy, błonnik pszenny, warzywa (marchew(0,16 %), seler, por, korzeń pietruszki, pasternak), przyprawy, woda, sól, olej rzepakowy.

          Mogą zawierać soję i mleko. Zawartość nadzienia: 20%.

          Wartość odżywcza produktu w 100 g w porcji 225 g % RWS*
          na porcje
          Wartość energetyczna 794 kJ / 190 kcal 1787 kJ / 428 kcal 21%
          Tłuszcz 7,0 g 16 g 23%
          w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,0 g 4,5 g 23%
          Węglowodany 27 g 61 g 23%
          w tym cukry 0,5 g 1,1 g 1%
          Białko 3,8 g 8,6 g 17%
          Sól 0,64 g 1,4 g 23%

          * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
          Opakowanie 450 g zawiera 2 sugerowanych porcji produktu.

          1 Zamrożone pyzy wyjmij z opakowania i wrzuć do około 3 litrów wrzącej, osolonej wody. Następnie pyzy delikatnie przemieszaj, aby nie przylegały do dna.
          2 Od chwili kiedy pyzy zaczną wypływać na powierzchnię wody, gotuj je na wolnym ogniu przez około 5-7 minut.
          3 Ugotowane pyzy wyjmij z wody i podaj je tak jak lubisz. Możesz polać sosem lub tłuszczem z dodatkiem smażonej cebuli lub innych warzyw.

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu.

          Ciekawostki produktowe

          Produkty powiązane