Warzywa z patelni z greckim sosem jogurtowym

Warzywa z patelni z greckim sosem jogurtowym z dodatkiem oregano to świetny pomysł na przekąskę w ciągu dnia, danie główne lub dodatek serwowany do obiadu. Danie przygotowuje się w 30 minut, a jego przyrządzenie jest banalnie proste. Bukiet warzyw z patelni polany zimnym sosem jogurtowym to pyszne połączenie. Danie jest zdrowe i pożywne i sprawi, że na długo zapomnimy o uczuciu głodu. Warzywa z patelni z greckim sosem jogurtowym są lekkostrawne, można zatem podawać je także na kolację. Są odpowiednie zarówno dla pełnoletnich smakoszy, jak i dla dzieci. Zapewniają odpowiednią dawkę składników odżywczych, a jednocześnie podawane jako samodzielne danie nie są zbyt kaloryczne.

Składniki

  • “Warzywa na patelnię” Proste Historie,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 szczypta ostrej papryki,
  • gruba morska sól,
  • koperek lub mięta,
  • 2 świeże ogórki krótkie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • gęsty jogurt grecki lub bałkański 250 g,
  • 1 cytryna,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej 3 łyżki oliwy na dużej patelni.
  2. Bez rozmrażania wrzuć mieszankę warzyw Proste Historie.
  3. Smaż na dużym ogniu, bez przykrycia, przez około 10 minut.
  4. Dodaj łyżeczkę suszonego oregano, szczyptę ostrej papryki i grubą morską sól.
  5. W międzyczasie przygotuj sos. Zetrzyj na dużych oczkach razem ze skórą 2 świeże ogórki krótkie.
  6. Posiekaj bardzo drobno 2 ząbki czosnku.
  7. Wymieszaj wszystko z 250 g gęstego jogurtu greckiego lub bałkańskiego.
  8. Dodaj sok z 1 cytryny i 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek.
  9. Dopraw solą i wymieszaj.
  10. Możesz dodać koperek, suszone oregano lub miętę.
  11. Gęsty, zimny sos serwuj do ciepłych warzyw wprost z patelni.

WARZYWA NA PATELNIĘ klasyczne
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu