Warzywa z patelni z greckim sosem jogurtowym
Warzywa z patelni z greckim sosem jogurtowym z dodatkiem oregano to świetny pomysł na przekąskę w ciągu dnia, danie główne lub dodatek serwowany do obiadu. Danie przygotowuje się w 30 minut, a jego przyrządzenie jest banalnie proste. Bukiet warzyw z patelni polany zimnym sosem jogurtowym to pyszne połączenie. Danie jest zdrowe i pożywne i sprawi, że na długo zapomnimy o uczuciu głodu. Warzywa z patelni z greckim sosem jogurtowym są lekkostrawne, można zatem podawać je także na kolację. Są odpowiednie zarówno dla pełnoletnich smakoszy, jak i dla dzieci. Zapewniają odpowiednią dawkę składników odżywczych, a jednocześnie podawane jako samodzielne danie nie są zbyt kaloryczne.
Składniki
- “Warzywa na patelnię” Proste Historie,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 szczypta ostrej papryki,
- gruba morska sól,
- koperek lub mięta,
- 2 świeże ogórki krótkie,
- 2 ząbki czosnku,
- gęsty jogurt grecki lub bałkański 250 g,
- 1 cytryna,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej 3 łyżki oliwy na dużej patelni.
- Bez rozmrażania wrzuć mieszankę warzyw Proste Historie.
- Smaż na dużym ogniu, bez przykrycia, przez około 10 minut.
- Dodaj łyżeczkę suszonego oregano, szczyptę ostrej papryki i grubą morską sól.
- W międzyczasie przygotuj sos. Zetrzyj na dużych oczkach razem ze skórą 2 świeże ogórki krótkie.
- Posiekaj bardzo drobno 2 ząbki czosnku.
- Wymieszaj wszystko z 250 g gęstego jogurtu greckiego lub bałkańskiego.
- Dodaj sok z 1 cytryny i 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek.
- Dopraw solą i wymieszaj.
- Możesz dodać koperek, suszone oregano lub miętę.
- Gęsty, zimny sos serwuj do ciepłych warzyw wprost z patelni.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Spaghetti z warzywami i tuńczykiem
Przygotuj na patelni warzywa wymieszaj z gorącym makaronem dodając kawałki tuńczyka.
Zapiekane warzywa z sosem serowym i salami
Podsmażone warzywa zapiecz pod sosem serowym z plasterkami pikantnego salami
Warzywa z patelni z greckim sosem jogurtowym
Usmaż warzywa na patelni, dodaj oregano i podaj z jogurtowym sosem