Zapiekane warzywa z sosem serowym i salami
Zapiekane warzywa z sosem serowym z dodatkiem salami to świetna propozycja dania głównego na rodzinny obiad albo kolację w gronie przyjaciół. Sos serowy i salami przełamują delikatny smak warzyw, a jednocześnie są przez nie dopełniane, tak że całość tworzy sycący, pełnowartościowy posiłek. Dodatek przypraw sugerowanych w przepisie sprawia, że danie ma ciekawy smak i aromat, a jednocześnie pikantny smak salami jest złagodzony, dzięki czemu zapiekane warzywa z sosem serowym z dodatkiem salami są odpowiednie dla całej rodziny, także dla nieco starszych dzieci. Na przygotowanie potrawy potrzebujemy około godziny, ale zadanie ułatwia zastosowanie gotowych warzywnych mrożonek Proste Historie.
Składniki
- 2 opakowania “Warzyw na patelnię klasycznych” Proste Historie,
- drobno siekany szczypiorek,
- 30 g masła,
- 40 g mąki,
- 0,5 l tłustego mleka,
- 100 g tartego ostrego sera,
- 1 pomarańcza,
- 1 szczypta gałki muszkatołowej,
- 1 pikantna kiełbasa salami,
- sól.
Sposób przygotowania
- Weź 2 opakowania “Warzyw na patelnię” Proste Historie i usmaż na patelni.
- Dopraw drobno siekanym szczypiorkiem i solą, następnie przełóż do naczynia do zapiekania.
- W garnuszku rozpuść 30 g masła i dodaj 40 g mąki.
- Trzymaj na ogniu mieszając przez 3 minuty.
- Nie przerywając mieszania wlej 0,5 litra tłustego mleka.
- Dodaj 100 g startego ostrego sera.
- Dopraw sokiem z 1 pomarańczy, szczyptą gałki i solą.
- Jeśli pojawiły się grudki zmiksuj blenderem.
- Gęstym sosem polej warzywa, a na wierzchu połóż cienko pokrojoną pikantną kiełbasę salami w plasterkach.
- Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekaj 20 – 25 minut.
- Polecamy dodatkowo posypać wierzch dania serem.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Spaghetti z warzywami i tuńczykiem
Przygotuj na patelni warzywa wymieszaj z gorącym makaronem dodając kawałki tuńczyka.
Zapiekane warzywa z sosem serowym i salami
Podsmażone warzywa zapiecz pod sosem serowym z plasterkami pikantnego salami
Warzywa z patelni z greckim sosem jogurtowym
Usmaż warzywa na patelni, dodaj oregano i podaj z jogurtowym sosem