Zapiekane warzywa z sosem serowym i salami

Zapiekane warzywa z sosem serowym z dodatkiem salami to świetna propozycja dania głównego na rodzinny obiad albo kolację w gronie przyjaciół. Sos serowy i salami przełamują delikatny smak warzyw, a jednocześnie są przez nie dopełniane, tak że całość tworzy sycący, pełnowartościowy posiłek. Dodatek przypraw sugerowanych w przepisie sprawia, że danie ma ciekawy smak i aromat, a jednocześnie pikantny smak salami jest złagodzony, dzięki czemu zapiekane warzywa z sosem serowym z dodatkiem salami są odpowiednie dla całej rodziny, także dla nieco starszych dzieci. Na przygotowanie potrawy potrzebujemy około godziny, ale zadanie ułatwia zastosowanie gotowych warzywnych mrożonek Proste Historie.

Składniki

  • 2 opakowania “Warzyw na patelnię klasycznych” Proste Historie,
  • drobno siekany szczypiorek,
  • 30 g masła,
  • 40 g mąki,
  • 0,5 l tłustego mleka,
  • 100 g tartego ostrego sera,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 pikantna kiełbasa salami,
  • sól.

Sposób przygotowania

  1. Weź 2 opakowania “Warzyw na patelnię” Proste Historie i usmaż na patelni.
  2. Dopraw drobno siekanym szczypiorkiem i solą, następnie przełóż do naczynia do zapiekania.
  3. W garnuszku rozpuść 30 g masła i dodaj 40 g mąki.
  4. Trzymaj na ogniu mieszając przez 3 minuty.
  5. Nie przerywając mieszania wlej 0,5 litra tłustego mleka.
  6. Dodaj 100 g startego ostrego sera.
  7. Dopraw sokiem z 1 pomarańczy, szczyptą gałki i solą.
  8. Jeśli pojawiły się grudki zmiksuj blenderem.
  9. Gęstym sosem polej warzywa, a na wierzchu połóż cienko pokrojoną pikantną kiełbasę salami w plasterkach.
  10. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekaj 20 – 25 minut.
  11. Polecamy dodatkowo posypać wierzch dania serem.

Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu