Zapiekana mozzarella po włosku
Zapiekana mozarella po włosku to wykwintne danie, którego smak i aromat przywoła myśli o śródziemnomorskich rejonach. Idealny pomysł na romantyczną kolację we dwoje, ale także świetna propozycja na obiad w rodzinnym gronie lub kolację serwowaną gościom. Mrożone warzywa po włosku Proste Historie ułatwią przygotowanie potrawy, ale pamiętajmy że na jej przyrządzenie potrzebujemy około godziny – mozarella z warzywami musi się odpowiednio długo zapiekać w piekarniku. Jeśli zgodnie z przepisem użyjemy do przyprawienia dania pikantnej papryczki, zapiekana mozarella po włosku może mieć zbyt intensywny smak dla dzieci, co należy wziąć pod uwagę serwując ją podczas rodzinnego spotkania. W innych przypadkach sprawdzi się wyśmienicie.
Składniki
- 2 opakowania “Warzyw na patelnię po włosku” Proste Historie,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 pikantna suszona papryczka,
- 100 ml białego wina,
- świeży rozmaryn,
- 3 obrane dojrzałe pomidory,
- 2 kule mozzarelli,
- pieprz i gruba sól morska.
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj 1 pikantną suszoną papryczkę.
- Smaż przez 1 minutę i wrzuć 2 zamrożone mieszanki “Warzyw na patelnię po włosku” Proste Historie.
- Podlej 100 ml białego wina i duś na dużym ogniu bez mieszania przez 8 minut.
- Dopraw świeżym rozmarynem, grubą morską solą i pieprzem.
- Przełóż do naczynia do zapiekania.
- Pokrój 3 obrane, dojrzałe pomidory i 2 kule mozzarelli w 1 cm plastry.
- Powciskaj pomiędzy warzywa.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 25 minut.
- Serwuj danie gorące.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Zapiekana mozzarella po włosku
Zapiecz mozzarellę z plastrami pomidora wśród włoskich warzyw
Sos warzywno-pomidorowy do makaronu
Poduszone warzywa z pomidorami i czosnkiem lekko zmiksuj, następnie wymieszaj z makaronem