Zapiekana mozzarella po włosku

Zapiekana mozarella po włosku to wykwintne danie, którego smak i aromat przywoła myśli o śródziemnomorskich rejonach. Idealny pomysł na romantyczną kolację we dwoje, ale także świetna propozycja na obiad w rodzinnym gronie lub kolację serwowaną gościom. Mrożone warzywa po włosku Proste Historie ułatwią przygotowanie potrawy, ale pamiętajmy że na jej przyrządzenie potrzebujemy około godziny – mozarella z warzywami musi się odpowiednio długo zapiekać w piekarniku. Jeśli zgodnie z przepisem użyjemy do przyprawienia dania pikantnej papryczki, zapiekana mozarella po włosku może mieć zbyt intensywny smak dla dzieci, co należy wziąć pod uwagę serwując ją podczas rodzinnego spotkania. W innych przypadkach sprawdzi się wyśmienicie.

Składniki

  • 2 opakowania “Warzyw na patelnię po włosku” Proste Historie,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 pikantna suszona papryczka,
  • 100 ml białego wina,
  • świeży rozmaryn,
  • 3 obrane dojrzałe pomidory,
  • 2 kule mozzarelli,
  • pieprz i gruba sól morska.

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj 1 pikantną suszoną papryczkę.
  2. Smaż przez 1 minutę i wrzuć 2 zamrożone mieszanki “Warzyw na patelnię po włosku” Proste Historie.
  3. Podlej 100 ml białego wina i duś na dużym ogniu bez mieszania przez 8 minut.
  4. Dopraw świeżym rozmarynem, grubą morską solą i pieprzem.
  5. Przełóż do naczynia do zapiekania.
  6. Pokrój 3 obrane, dojrzałe pomidory i 2 kule mozzarelli w 1 cm plastry.
  7. Powciskaj pomiędzy warzywa.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 25 minut.
  9. Serwuj danie gorące.

WARZYWA NA PATELNIĘ po włosku
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu