Enchiladas ze szpinakiem i brokułami

Składniki

  • 450 g mrożonych brokułów, rozmrożonych i posiekanych
  • 450 gramów mrożonego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
  • 8-10 dużych tortilli
  • 1 szklanka sosu enchilada
  • 1 szklanka rozdrobnionego sera
  • 1 szklanka sera ricotta lub twarogu
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, rozdrobnione
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka chili w proszku (dostosuj do smaku)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża kolendra, posiekana (do dekoracji)
  • Śmietana lub jogurt grecki (opcjonalnie, do podania)

Sposób przygotowania

Przewidywany czas przygotowania:

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Całkowity czas: 50 minut

 

Instrukcje:

  • Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia, około 3 minut. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne 1-2 minuty. Dodaj rozmrożone brokuły i szpinak, mieszając od czasu do czasu, aż woda odparuje, a mieszanina będzie dobrze połączona.
  • Dodaj kminek, chili w proszku, sól i pieprz. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
  • W misce wymieszaj ricottę lub twarożek z ostudzoną mieszanką szpinaku i brokułów.
  • Rozgrzej piekarnik do 190°C. Rozprowadź cienką warstwę sosu enchilada na dnie dużego naczynia do pieczenia. Weź tortillę, rozprowadź na środku obfitą porcję mieszanki szpinaku i brokułów. Zwiń tortillę i umieść ją w naczyniu do pieczenia. Powtórz czynność z pozostałymi tortillami.
  • Polej zwinięte tortille pozostałym sosem enchilada. Posyp rozdrobnionym.
  • Przykryj naczynie do pieczenia folią aluminiową i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. Zdejmij folię i piecz przez dodatkowe 10 minut lub do momentu, gdy ser stanie się złotobrązowy.

 

  • Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut. Udekoruj posiekaną kolendrą i podawaj z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim.

Składniki odżywcze

  • Kalorie: 320
  • Tłuszcz całkowity: 15 g
  • Tłuszcz nasycony: 6g
  • Cholesterol: 30 mg
  • Sód: 660mg
  • Węglowodany ogółem: 32g
  • Błonnik pokarmowy: 6g
  • Cukry: 5g
  • Białko: 14g
  • Witamina D: 6%
  • Wapń: 250mg
  • Żelazo: 3mg
  • Potas: 500mg

Zielone BROKUŁY
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Dopełnij to danie

          Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu