Krewetki w sosie alfredo z brokułami

Składniki

  • 450 gramów mrożonych brokułów
  • 450 gramów makaronu
  • 450 gramów surowych krewetek, obranych i pozbawionych łusek
  • 115 gramów zmiękczonego serka śmietankowego
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 filiżanka startego parmezanu
  • 2 łyżki niesolonego masła
  • 3 ząbki czosnku, rozdrobnione
  • Sól i pieprz, do smaku

Sposób przygotowania

Przewidywany czas przygotowania:

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas gotowania: 25 minut
  • Całkowity czas: 40 minut

 

Instrukcje:

  • W dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
  • Roztop masło na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż do uzyskania aromatu, około 1 minuty. Dodaj krewetki, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż będą różowe i nieprzezroczyste, około 2-3 minuty z każdej strony. Wyjmij krewetki z patelni i odstaw na bok.
  • Na tej samej patelni dodaj odrobinę wody i rozmrożone różyczki brokułów. Przykryj i gotuj na parze przez 4-5 minut lub do momentu, aż brokuły będą miękkie, ale nadal intensywnie zielone. Wyjmij brokuły z patelni i odłóż na bok razem z krewetkami.
  • Zmniejsz ogień do średnio niskiego i na tej samej patelni dodaj serek śmietankowy, ciągle mieszając, aż się rozpuści i będzie gładki. Stopniowo dodawaj śmietanę, a następnie starty parmezan. Kontynuuj ubijanie, aż sos będzie kremowy i połączony.
  • Umieść ugotowane krewetki i brokuły na patelni, delikatnie wymieszaj, aż wszystko będzie dobrze pokryte sosem Alfredo i podgrzane.
  • W razie potrzeby dopraw danie dodatkową solą i pieprzem. Podawaj w miseczkach, udekorowane świeżą natką pietruszki.

Składniki odżywcze

  • Kalorie: 710
  • Tłuszcz całkowity: 37 g
  • Tłuszcz nasycony: 22g
  • Cholesterol: 270 mg
  • Sód: 670mg
  • Węglowodany ogółem: 54g
  • Błonnik: 3g
  • Cukry: 4g
  • Białko: 42g

Zielone BROKUŁY
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu