Frytki z kurczakiem na maśle

Składniki

– 450 gramów mrożonych frytek

– 300 gramów piersi z kurczaka, pokrojonej na małe kawałki

– 150 gramów masła

– 100 gramów sera mozzarella, startego na tarce

– 2 łyżki oleju roślinnego

– 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry do dekoracji

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury sugerowanej na opakowaniu mrożonych.
  • Rozłóż frytki równomiernie na blasze do pieczenia i piecz zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż staną się złotobrązowe i chrupiące.
  • Podczas gdy frytki się pieką, podgrzej olej roślinny na patelni na średnim ogniu. Dodaj kawałki kurczaka i smaż, aż będą w pełni ugotowane i złotobrązowe ze wszystkich stron. Zwykle zajmuje to około 10-15 minut.
  • Dodaj masło na patelnię i dobrze wymieszaj, upewniając się, że wszystkie kawałki kurczaka są pokryte masłem. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
  • Gdy frytki będą już ugotowane, wyjmij je z piekarnika. Równomiernie rozprowadź maślaną mieszankę z kurczakiem na frytkach.
  • Posyp startym serem mozzarella.
  • Włóż blachę z powrotem do piekarnika i piecz przez dodatkowe 5 minut lub do momentu, aż ser się roztopi.
  • Po wyjęciu blachy z piekarnika udekoruj frytki posiekaną świeżą kolendrą.
  • Podawaj gorące i ciesz się frytkami z kurczakiem na maśle!

Czas przygotowania:

  • Przygotowania: 15 minut
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Całkowity czas: 45 minut

Składniki odżywcze

– Kalorie: 450

– Tłuszcz całkowity: 23 g

– Tłuszcz nasycony: 6g

– Cholesterol: 70 mg

– Sód: 1000mg

– Węglowodany ogółem: 35g

– Błonnik: 3g

– Cukry: 6g

– Białko: 25g

FRYTKI CIENKIE do piekarnika
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu