Pizza frytkowa z salami

Składniki

– 450 gramów mrożonych frytek

– 1 filiżanka sosu do pizzy

– 2 filiżanki rozdrobnionego sera mozzarella

– 1/2 szklanki salami w plasterkach

– 1/4 szklanki pokrojonych czarnych oliwek

– 1/2 łyżeczki suszonego oregano

– 1/4 łyżeczki czosnku w proszku

– Sól do smaku

– Świeże liście bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury wskazanej na opakowaniu mrożonych frytek. Rozłóż frytki na dużej blasze do pieczenia w jednej warstwie. Piecz frytki zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  • Podczas gdy frytki się pieką, pokrój salami w cienkie paski.
  • Gdy frytki będą gotowe, wyjmij je z piekarnika, ale pozostaw piekarnik włączony. Dopraw frytki solą, czosnkiem w proszku i suszonym oregano.
  • Równomiernie rozprowadź sos do pizzy na frytkach, a następnie posyp je rozdrobnionym serem mozzarella. Rozłóż pokrojone salami i czarne oliwki równomiernie na serze.
  • Ponownie włóż blachę do piekarnika i piecz przez kolejne 5-10 minut lub do momentu, aż ser się roztopi i zacznie bulgotać.
  • Wyjmij frytki z piekarnika i udekoruj świeżymi liśćmi bazylii.
  • Podawaj natychmiast na gorąco.

Czas przygotowania:

  • Przygotowania: 10 minut
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Całkowity czas: 40 minut

Składniki odżywcze

– Kalorie: 600

– Tłuszcz całkowity: 35 g

– Tłuszcz nasycony: 15g

– Cholesterol: 80 mg

– Sód: 1400mg

– Węglowodany ogółem: 50g

– Błonnik: 4g

– Cukry: 2g

– Białko: 20g

FRYTKI CIENKIE do piekarnika
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Dopełnij to danie

          Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu