Pizza frytkowa z salami
Składniki
– 450 gramów mrożonych frytek
– 1 filiżanka sosu do pizzy
– 2 filiżanki rozdrobnionego sera mozzarella
– 1/2 szklanki salami w plasterkach
– 1/4 szklanki pokrojonych czarnych oliwek
– 1/2 łyżeczki suszonego oregano
– 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
– Sól do smaku
– Świeże liście bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do temperatury wskazanej na opakowaniu mrożonych frytek. Rozłóż frytki na dużej blasze do pieczenia w jednej warstwie. Piecz frytki zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Podczas gdy frytki się pieką, pokrój salami w cienkie paski.
- Gdy frytki będą gotowe, wyjmij je z piekarnika, ale pozostaw piekarnik włączony. Dopraw frytki solą, czosnkiem w proszku i suszonym oregano.
- Równomiernie rozprowadź sos do pizzy na frytkach, a następnie posyp je rozdrobnionym serem mozzarella. Rozłóż pokrojone salami i czarne oliwki równomiernie na serze.
- Ponownie włóż blachę do piekarnika i piecz przez kolejne 5-10 minut lub do momentu, aż ser się roztopi i zacznie bulgotać.
- Wyjmij frytki z piekarnika i udekoruj świeżymi liśćmi bazylii.
- Podawaj natychmiast na gorąco.
Czas przygotowania:
- Przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Całkowity czas: 40 minut
Składniki odżywcze
– Kalorie: 600
– Tłuszcz całkowity: 35 g
– Tłuszcz nasycony: 15g
– Cholesterol: 80 mg
– Sód: 1400mg
– Węglowodany ogółem: 50g
– Błonnik: 4g
– Cukry: 2g
– Białko: 20g