Poutine z sosem hollandaise
Składniki
– 450 gramów mrożonych frytek
– 2 filiżanki sera twarogowego
– 2 filiżanki sosu z wołowiny
– Sól do smaku
Sos hollandaise:
– 3 żółtka
– 1/2 szklanki masła, roztopionego
– 1 łyżka soku z cytryny
– Szczypta soli
– Pieprz cayenne do smaku
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do temperatury wskazanej na opakowaniu mrożonych frytek. Upiecz frytki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Podczas gdy frytki się pieką, przygotuj sos holenderski. Zacznij od ubijania żółtek i soku z cytryny w misce ze stali nierdzewnej, aż mieszanina zgęstnieje. Umieść miskę nad rondlem z ledwo gotującą się wodą. Kontynuuj szybkie ubijanie. Uważaj, aby jajka nie były zbyt gorące.
- Powoli wlewaj roztopione masło i kontynuuj ubijanie, aż sos zgęstnieje i podwoi swoją objętość. Zdejmij z ognia, dodaj sól i pieprz cayenne. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aż będzie gotowy do użycia.
- W małym rondelku podgrzej sos z wołowiny na średnim ogniu, aż będzie ciepły.
- Gdy frytki będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i dopraw solą. Rozłóż frytki równomiernie w naczyniach do serwowania. Na każdą porcję frytek nałóż taką samą ilość sera, a następnie polej ciepłym sosem. Na koniec skrop każdą porcję sosem hollandaise.
- Podawaj natychmiast na gorąco.
Czas przygotowania:
- Przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Całkowity czas: 45 minut
Składniki odżywcze
– Kalorie: 650
– Tłuszcz całkowity: 45 g
– Tłuszcz nasycony: 25g
– Cholesterol: 240 mg
– Sód: 1050mg
– Węglowodany ogółem: 45g
– Błonnik: 3g
– Cukry: 2g
– Białko: 15g