Poutine z sosem hollandaise

Składniki

– 450 gramów mrożonych frytek

– 2 filiżanki sera twarogowego

– 2 filiżanki sosu z wołowiny

– Sól do smaku

Sos hollandaise:

– 3 żółtka

– 1/2 szklanki masła, roztopionego

– 1 łyżka soku z cytryny

– Szczypta soli

– Pieprz cayenne do smaku

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury wskazanej na opakowaniu mrożonych frytek. Upiecz frytki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Podczas gdy frytki się pieką, przygotuj sos holenderski. Zacznij od ubijania żółtek i soku z cytryny w misce ze stali nierdzewnej, aż mieszanina zgęstnieje. Umieść miskę nad rondlem z ledwo gotującą się wodą. Kontynuuj szybkie ubijanie. Uważaj, aby jajka nie były zbyt gorące.
  • Powoli wlewaj roztopione masło i kontynuuj ubijanie, aż sos zgęstnieje i podwoi swoją objętość. Zdejmij z ognia, dodaj sól i pieprz cayenne. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aż będzie gotowy do użycia.
  • W małym rondelku podgrzej sos z wołowiny na średnim ogniu, aż będzie ciepły.
  • Gdy frytki będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i dopraw solą. Rozłóż frytki równomiernie w naczyniach do serwowania. Na każdą porcję frytek nałóż taką samą ilość sera, a następnie polej ciepłym sosem. Na koniec skrop każdą porcję sosem hollandaise.
  • Podawaj natychmiast na gorąco.

 

Czas przygotowania:

  • Przygotowania: 15 minut
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Całkowity czas: 45 minut

Składniki odżywcze

– Kalorie: 650

– Tłuszcz całkowity: 45 g

– Tłuszcz nasycony: 25g

– Cholesterol: 240 mg

– Sód: 1050mg

– Węglowodany ogółem: 45g

– Błonnik: 3g

– Cukry: 2g

– Białko: 15g

FRYTKI CIENKIE do piekarnika
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Dopełnij to danie

          Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu