Curry z Groszkiem i Marchewką
Składniki
- 450 gramów mieszanki mrożonych marchewek i groszku
- 1 duża cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki przyprawy curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- Świeże zioła do dekoracji (np. kolendra), opcjonalnie
- 200 gramów ugotowanego ryżu (do podania)
Sposób przygotowania
Czas przygotowania:
- Przygotowanie: 10 minut
- Gotowanie: 20 minut
- Całkowity czas: 30 minut
Instrukcje:
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
- Dodaj przyprawę curry, kurkumę i paprykę do patelni, dobrze wymieszaj.
- Dodaj mleko kokosowe i mrożone warzywa do patelni, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj, aż warzywa się podgrzeją i sos zgęstnieje.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj curry na ciepło z ugotowanym ryżem, posypane świeżymi ziołami.
Składniki odżywcze
- Kalorie: 350 kcal
- Tłuszcz: 20g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 15g)
- Węglowodany: 38g (w tym błonnik: 5g, cukry: 6g)
- Białko: 7g
- Sód: 80mg