Curry z Groszkiem i Marchewką

Składniki

  • 450 gramów mieszanki mrożonych marchewek i groszku
  • 1 duża cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • Świeże zioła do dekoracji (np. kolendra), opcjonalnie
  • 200 gramów ugotowanego ryżu (do podania)

Sposób przygotowania

Czas przygotowania:

  • Przygotowanie: 10 minut
  • Gotowanie: 20 minut
  • Całkowity czas: 30 minut

Instrukcje:

  1. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
  2. Dodaj przyprawę curry, kurkumę i paprykę do patelni, dobrze wymieszaj.
  3. Dodaj mleko kokosowe i mrożone warzywa do patelni, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj, aż warzywa się podgrzeją i sos zgęstnieje.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Podawaj curry na ciepło z ugotowanym ryżem, posypane świeżymi ziołami.

Składniki odżywcze

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcz: 20g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 15g)
  • Węglowodany: 38g (w tym błonnik: 5g, cukry: 6g)
  • Białko: 7g
  • Sód: 80mg

MARCHEWKA z groszkiem
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Dopełnij to danie

          Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu