Sałatka na przerwę w pracy
Sałatka na przerwę w pracy
Sałatka z gotowanej marchewki mini, cieciorki z puszki i orzeszków ziemnych to doskonały pomysł na przekąskę lub lunch w przerwie pracy. Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka zaspokoi głód i dostarczy energii na dalsze godziny zawodowej aktywności. Nasza sałatka to dobry pomysł na szybki, zdrowy posiłek każdego dnia, o każdej porze roku, dostarczający witamin i soli mineralnych oraz zdrowych tłuszczy omega i błonnika pokarmowego, nie zawierający wielu kalorii i na długo zapewniający uczucie sytości. Można też wypróbować inne przepisy z wykorzystaniem produktu „Marchewki mini”, łącząc ugotowane marchewki na przykład z gotowanymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami.
Składniki
- “Mini marchewka” Proste Historie,
- 1 puszka cieciorki 400 g,
- 3 łyżki prażonych orzeszków ziemnych,
- 2 cytryny,
- 1 łyżka miodu,
- 8 łyżek oliwy,
- suszony cząber lub rozmaryn,
- sól.
Sposób przygotowania
- Wrzuć zamrożone “Marchewki mini” Proste Historie do posolonej, gotującej się wody.
- Przemieszaj i pozostaw na 8 minut.
- Naszykuj miskę z lodem i przełóż do niej odcedzoną marchewkę.
- Zimną przelej na sitko i wysusz.
- Odcedź cieciorkę z puszki 400 g i przelej ją zimną wodą.
- Osusz dokładnie.
- Do miski wrzuć: marchewkę, cieciorkę i 3 łyżki grubo posiekanych, prażonych orzeszków ziemnych.
- Wymieszaj sok z 2 cytryn z 1 łyżką miodu oraz 8 łyżkami oliwy.
- Dopraw solą i suszonym cząbrem lub rozmarynem.
- Sos dodaj do sałatki, delikatnie wymieszaj.