Ziemniaczana włoska frittata domowa
Ziemniaczana włoska fritatta domowa to danie niekoniecznie odpowiednie dla osób na diecie odchudzającej, ale za to przepyszne i na długo pozwalające zapomnieć o głodzie. Dzięki mrożonym frytkom Proste Historie jego przygotowanie jest łatwe i przyjemne, a przyrządzenie pożywnego posiłku dla całej rodziny zajmie nam około 45 minut. Ziemniaczana włoska fritatta domowa najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, podawana na gorąco z roztopionym, aksamitnym serem. Zgodnie z sugestią z przepisu danie warto uzupełnić porcją warzyw w postaci surówki lub sałatki, ale także bez tego dodatku ziemniaczana włoska fritatta domowa smakuje wyśmienicie. Danie powinno przypaść do gustu zarówno dorosłym biesiadnikom, jak i dzieciom.
Składniki
- “Frytki cienkie do piekarnika” Proste Historie,
- 2 łyżki posiekanych pomidorów suszonych,
- 1 szczypta bazylii,
- 80 g salami,
- 5 jajek,
- 3 łyżki startego sera żółtego ostrego,
- pieprz i sól.
Sposób przygotowania
- Przygotuj 750 g frytek ziemniaczanych Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Osusz na papierowym ręczniku z tłuszczu.
- Wrzuć do miski.
- Dodaj 2 łyżki posiekanych pomidorów suszonych, szczyptę bazylii, dodaj 80 g pokrojonej w cieniutkie paseczki salami.
- Nastaw piekarnik na 200°C.
- W oddzielnej miseczce wymieszaj 5 jajek z 3 łyżkami startego sera żółtego ostrego, solą i pieprzem.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Obie miski wymieszaj razem i wyłóż na blaszkę 1 cm placek.
- Piecz na złoto przez 25 minut.
- Serwuj danie z ogromną miską sałaty w sosie winegretowym.