Zupa z wołowiny z ryżem
Składniki
- 450 gramów mrożonej marchwi, rozmrożonej i pokrojonej w plasterki
- 300 gramów mięsa wołowego pokrojonego w kostkę
- 1 filiżanka dzikiego ryżu, opłukanego
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, mielone
- 2 łodygi selera, pokrojone w kostkę
- 150 gramów pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1,5 litra bulionu wołowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- Sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka ciężkiej śmietany (opcjonalnie)
- Świeża pietruszka, posiekana (do dekoracji)
Sposób przygotowania
Przewidywany czas przygotowania:
- Przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 1 godzina 20 minut
- Całkowity czas: 1 godzina 40 minut
Instrukcje:
- W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj wołowinę i zrumień ze wszystkich stron. Wyjmij i odstaw na bok.
- W tym samym garnku dodaj cebulę, czosnek, seler, marchew i grzyby. Gotuj przez 5-7 minut, aż zmiękną.
- Przełóż wołowinę z powrotem do garnka i dodaj dziki ryż, bulion, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz ogień i przykryj. Gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę lub do miękkości wołowiny i ryżu.
- Dodaj śmietanę i gotuj przez kolejne 5-10 minut, aż do podgrzania.
- Przelej zupę do miseczek i udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Składniki odżywcze
- Kalorie: 360
- Tłuszcz ogółem: 16 g
- Tłuszcz nasycony: 6g (bez śmietany), 9g (ze śmietaną)
- Cholesterol: 60 mg
- Sód: 800mg
- Węglowodany ogółem: 30g
- Błonnik pokarmowy: 5g
- Cukry: 5g
- Białko: 25g
Dopełnij to danie
Stwórz z nami 3-daniowy obiad!