Zupa z wołowiny z ryżem

Składniki

  • 450 gramów mrożonej marchwi, rozmrożonej i pokrojonej w plasterki
  • 300 gramów mięsa wołowego pokrojonego w kostkę
  • 1 filiżanka dzikiego ryżu, opłukanego
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, mielone
  • 2 łodygi selera, pokrojone w kostkę
  • 150 gramów pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1,5 litra bulionu wołowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka ciężkiej śmietany (opcjonalnie)
  • Świeża pietruszka, posiekana (do dekoracji)

Sposób przygotowania

Przewidywany czas przygotowania:

  • Przygotowania: 20 minut
  • Czas gotowania: 1 godzina 20 minut
  • Całkowity czas: 1 godzina 40 minut

Instrukcje:

  • W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj wołowinę i zrumień ze wszystkich stron. Wyjmij i odstaw na bok.
  • W tym samym garnku dodaj cebulę, czosnek, seler, marchew i grzyby. Gotuj przez 5-7 minut, aż zmiękną.
  • Przełóż wołowinę z powrotem do garnka i dodaj dziki ryż, bulion, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia.
  • Zmniejsz ogień i przykryj. Gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę lub do miękkości wołowiny i ryżu.
  • Dodaj śmietanę i gotuj przez kolejne 5-10 minut, aż do podgrzania.
  • Przelej zupę do miseczek i udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Składniki odżywcze

  • Kalorie: 360
  • Tłuszcz ogółem: 16 g
  • Tłuszcz nasycony: 6g (bez śmietany), 9g (ze śmietaną)
  • Cholesterol: 60 mg
  • Sód: 800mg
  • Węglowodany ogółem: 30g
  • Błonnik pokarmowy: 5g
  • Cukry: 5g
  • Białko: 25g

Mini MARCHEWKA
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu