Makaronowe wstążki z marchewką, groszkiem i wędzonym łososiem
Makaronowe wstążki z marchewką, groszkiem i wędzonym łososiem to łatwe w przygotowaniu, lekkie, a jednocześnie sycące danie, które sprawdzi się zarówno jako danie główne podczas rodzinnego obiadu, jaki i romantycznej kolacji. Potrawa jest gotowa w 30 minut i łatwa w przygotowaniu. Może być serwowana zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako przekąska. Najlepiej smakuje jednak podana zaraz po przygotowaniu, na ciepło. Makaron i warzywa idealnie dopełniają smak wędzonego łososia, dzięki czemu danie jest wyraziste, a jednocześnie łagodne, odpowiednie także dla dzieci. Ryba i warzywa to produkty bogate w cenne składniki odżywcze, dlatego jedzmy makaronowe wstążki z łososiem, marchewką i groszkiem na zdrowie!
Składniki
- “Marchewka z groszkiem” Proste Historie,
- 1 łyżka masła,
- 2 ząbki posiekanego czosnku,
- 1 cytryna,
- 100 ml tłustej śmietany,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 300 g makaronu typu tagliatelle,
- 150 g wędzonego łososia.
Sposób przygotowania
- Nierozmrożoną mieszankę “Marchewki z groszkiem” Proste Historie wrzuć do gotującej się, posolonej wody.
- Gotuj 10 minut, odcedź pozostawiając około pół szklanki wywaru z gotowania.
- Do niego dodaj łyżkę masła, 2 ząbki posiekanego czosnku, sok z 1 cytryny, całość wymieszaj z 100 ml tłustej śmietany.
- Przełóż warzywa do garnka, zalej śmietanowym sosem, dopraw 1 łyżką posiekanego koperku i zagrzej.
- Ugotuj 300 g makaronu typu tagliatelle zgodnie z instrukcją.
- Pokrój 150 g wędzonego łososia na mniejsze kawałki.
- Wymieszaj z gorącym makaronem i sosem marchewkowym z groszkiem.