Pierogi z grzybami, czosnkiem i szczypiorkiem
Składniki
- 150 g świeżych grzybów,
- 1 łyżka oleju,
- 2 łyżki masła,
- pierogi z grzybami Proste Historie,
- 1/2 cytryny,
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli,
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
- Przygotuj 150 g świeżych, oczyszczonych grzybów: kurki, borowiki, podgrzybki, boczniaki lub malutkie pieczarki. Pokrój wzdłuż na pół.
- Na teflonowej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i obsmaż grzyby na dużym ogniu, klika razy je obracając. Zdejmij z patelni.
- Osusz patelnię i roztop 2 łyżki masła. Wrzuć 1 łyżkę drobno posiekanej cebuli, 1 drobno posiekany ząbek czosnku i ponownie wrzuć grzyby.
- Smaż 2 minuty, dodaj 2 łyżki uprażonej na złoto bułki tartej i 1 czubatą łyżkę posiekanego szczypiorku.
- Dodaj sok z ½ cytryny, dopraw solą, pieprzem.
- Pierogi Proste Historie ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i serwuj gorące, posypane grzybami z patelni.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Pierogi z grzybami, czosnkiem i szczypiorkiem
Zrumień na maśle posiekaną cebulę, grzyby, dodaj czosnek, uprażoną bułkę tartą i zioła
Pierogi z grzybami z sosem sojowym
Gorące pierogi maczaj w sosie sojowym wymieszanym z octem ryżowym, czosnkiem i sezamem