Stir-fry z wołowiną, brokułami, marchewką i ryżem

Składniki

  • 450 gramów mrożonych brokułów
  • 450 gramów mrożonej marchewki, rozmrożonej i pokrojonej w cienkie plasterki
  • 450 gramów steku wołowego bez kości, pokrojonego w cienkie paski
  • 2 szklanki ryżu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu hoisin (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub sezamowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mielonego lub startego imbiru
  • 2 zielone cebulki, pokrojone w plasterki do dekoracji
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka skrobi rozpuszczona w 2 łyżkach zimnej wody

Sposób przygotowania

Przewidywany czas przygotowania:

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas gotowania: 25 minut
  • Całkowity czas: 40 minut

Instrukcje:

  • W garnku dokładnie opłucz ryż, aż woda będzie czysta. Dodaj 4 szklanki wody i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do niskiego, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 18-20 minut. Pozostaw pod przykryciem na kolejne 10 minut, a następnie rozgnieć widelcem.
  • Podczas gdy ryż się gotuje, w misce wymieszaj paski wołowiny z 1 łyżką sosu sojowego, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj i odstaw na około 10 minut.
  • W osobnej misce wymieszaj pozostały sos sojowy, sos ostrygowy i sos hoisin. Odstaw na bok.
  • Na dużej patelni lub woku na średnim ogniu rozgrzej olej. Dodaj czosnek i imbir, smaż przez około 1 minutę do uzyskania aromatu. Dodaj paski wołowiny, upewniając się, że są rozłożone i smaż, aż będą rumiane, około 2-3 minut z każdej strony.
  • Przesuń wołowinę na bok patelni lub woka i dodaj rozmrożone marchewki i brokuły. Smaż warzywa przez około 5 minut, aż zaczną mięknąć.
  • Polej wołowinę i warzywa przygotowanym sosem. Dodaj mieszaninę skrobi i dobrze wymieszaj, pozwalając sosowi zgęstnieć i pokryć składniki.
  • Gdy wszystko dobrze się połączy dodaj przyprawy. Podawaj wołowinę z brokułami na ugotowanym ryżu, dekorując zieloną cebulką.

Składniki odżywcze

  • Kalorie: 650
  • Tłuszcz ogółem: 14 g
  • Tłuszcz nasycony: 4g
  • Cholesterol: 70mg
  • Sód: 910mg
  • Węglowodany ogółem: 85g
  • Błonnik: 5g
  • Cukry: 6g
  • Białko: 42g

Zielone BROKUŁY
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Dopełnij to danie

          Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu