Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          PYZY Z MIĘSEM

          Opis

          Rodzima kuchnia jest prosta i pyszna, a pyzy z mięsem są jednym z kultowych dań. Mięciutkie kuleczki z polskich ziemniaków z farszem wieprzowo–wołowym, włoszczyzną i przyprawami to bardzo smakowita propozycja na drugie danie. Łatwe w przygotowaniu pyzy będą smakować każdemu, kto ceni proste i niezapomniane smaki!

          Produkt głęboko mrożony.

          Składniki: ciasto: ziemniaki (51 %), skrobia ziemniaczana, woda, suszone ziemniaki (8 %), mąka pszenna, sól; nadzienie: mięso wieprzowe (34 %), mięso wołowe (11 %), cebula smażona (cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól), woda, warzywa (marchew, seler, por, korzeń pietruszki, pasternak), tłuszcz wieprzowy, cebula, błonnik pszenny, sól, czosnek, majeranek, pieprz czarny, papryka, koper, kurkuma.

          Mogą zawierać soję i mleko. Zawartość nadzienia: 20%.

          Wartość odżywcza produktuw 100 gw porcji 225 g% RWS*
          na porcje
          Wartość energetyczna752 kJ / 180 kcal1692 kJ / 405 kcal20%
          Tłuszcz6,7 g15 g22%
          w tym kwasy tłuszczowe nasycone1,9 g4,3 g21%
          Węglowodany26 g59 g23%
          w tym cukry0,6 g1,4 g2%
          Białko3,0 g6,8 g14%
          Sól0,81 g1,8 g30%

          * Referencyjna wartość spozycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
          Opakowanie 450 g zawiera 2 sugerowanych porcji produktu.

          1Zamrożone pyzy wyjmij z opakowania i wrzuć do około 3 litrów wrzącej, osolonej wody. Następnie pyzy delikatnie przemieszaj, aby nie przylegały do dna.
          2Od chwili kiedy pyzy zaczną wypływać na powierzchnię wody, gotuj je na wolnym ogniu przez około 5-7 minut.
          3Ugotowane pyzy wyjmij z wody i podaj je tak jak lubisz. Możesz polać sosem lub tłuszczem z dodatkiem smażonej cebuli lub innych warzyw.

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu

          Ciekawostki produktowe

          Produkty powiązane